Evvelki gün gazetelerde okumuşsunuzdur:
“Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, 2011 yılında yapılan denetimlerde sağlığa zararlı kimyasal madde miktarının limitlerin üzerinde olduğunu belirlediği 22 firmanın sattığı okul çantası, ayakkabı ve kalem gibi ürünleri internet sitesinde yayınladı.”
Foto: haberturk.com
Neydi o zararlı kimyasal madde? Ftalatlar…
[madde tag=”F” title=”Ftalatlar”], esnekliklerini artırmak için plastiklere ekleniyor. Bahçe mobilyası, hortum, oyuncak, kap-kacak, duş perdesi, yağmurluk gibi PVC (vinil) plastiklerde kullanılıyor. Astım ve alerjilerle ilişkilendirildiği gibi, endokrin (hormon) sistemini de bozduğu düşünülüyor.Gelelim bu haberin bana düşündürdüklerine:
- Böyle bir denetim yapılması güzel de, piyasadaki binlerce ürünün içinden acaba kaç tanesi denetlenebilmiştir? Sitede ifşa edilen 22 firma biraz günah keçisi olmamış mı?
- Bu firmalardan, söz konusu ürünleri iki ulusal gazete ve iki ulusal televizyon kanalında ilan etmeleri istenmiş. Alınan toplatma kararından acaba kaç kişi haberdar olmuştur?
- 2011’de yapılan denetimin sonuçları neden 5 Kasım 2012’de yayımlanır? Bakanlığın gerekçesi şu: “Firmalara ilişkin gerekli idari işlemlerin ve yasal süreçlerin zaman alması nedeniyle söz konusu ilanların Bakanlığımız web sayfamızda yayımlanması bu tarih itibari ile gerçekleştirilebilmiştir.” Eski defterleri açmak yerine önümüze baksak, güncel meseleleri duyursak daha verimli olmaz mı?
- Bu uygulamaya itiraz eden Kırtasiyeciler Derneği, maddi manevi tüm cezai müeyyidelerin uygulandığını söyleyerek konuyu kapatmak yerine, piyasada daha güvenilir ürünleri yaygınlaştırmak için attıkları adımları anlatsaymış daha iyi olmaz mıymış? Cezaların ödendiği taraf tüketici olmadığına göre…
- Bu anlamda Saraciye Sanayicileri Derneği’nin açıklaması daha dürüst ve bilgilendirici olmuş sanki: ”Sektör-kamu işbirliğiyle yapılan çalışmalar sonucunda bahsi geçen firmalara cezalar tebliğ edilmiş ve ödemeler de gerçekleştirilmiştir. Nitekim yapılan çalışmalar ve iyileştirmeler neticesinde 2012 yılında yapılan denetim, gözetim ve testlerden sektörümüz yüzde 90’lık bir seviyede başarı sağlamıştır. Haberde bahsi geçen açıklama ise çalışmalar öncesindeki 2010-2011 dönemine ait bir detaydır.”
- Bakanlığın sitesindeki resimli duyuruya göz atınca aklıma bir de şu geldi: Acaba üzerinde çizgi film karakterleri olan ucuz ürünlerden uzak durmak zararlı kimyasallardan da bir nebze uzak durmamızı sağlayabilir mi? Kim bilir…
Kaynak:
haberturk.com