Ev

bulaşık, çamaşır, yüzey (cam, halı, yer, fayans, küvet, vs.) temizleyiciler, lavabo açıcılar, tuvalet temizleyiciler, mobilya bakımı…

Kararan Kaşıkları, Fincanları Nasıl Beyazlatsak?

Tencere-tava temizliğiyle ilgili yazılardan sonra (burada ve burada) "Peki çaydan, kahveden kararan fincanlarla kaşıkları ne yapacağız? Tek çaremiz çamaşır suyu mu?" şeklinde birkaç soru geldi. Tabii ki tek çaremiz çamaşır suyu değil. Hatta bu durumda çamaşır suyu en son çare bile değil. Elimizin altında karbonat dururken... Okuyucumuz Tuğba da benim bu sorulara cevaben önerdiğim yöntemin ta kendisini tavsiye etmiş...

Daha Fazla Oku »

Klorsuz Yüzme Havuzu Mümkün mü?

Yüzme havuzlarında bulunan klor ve diğer zararlı kimyasallar, özellikle küçük yüzücüler için tehlike arz ediyor. Ama yüzme havuzları klorla temizlenmek zorunda değil. İspanya’nın Moncada bölgesindeki bu harika havuz, doğal filtre malzemeleri ve bitkiler yardımıyla temizleniyor...

Daha Fazla Oku »

Hijyenik İskele

Burası, Kadıköy'de, Beşiktaş vapurlarının yanaştığı iskelenin yolcu çıkışı. Gördüğünüz bidonlar, kireç çözücü, deterjan ve muhtelif temizlik ürününe ait. Bu kadar ürünün nasıl bir zaman zarfında ve ne şekilde kullanıldığını düşünmeye korkuyorum. Ama siz bakmayın bana. Yeter ki iskelelerimiz hijyenik olsun.

Daha Fazla Oku »

Sizden Gelenler: Ev Yapımı Bulaşık Lifi

Sahil şeridinde oturanlar soluğu hemen balıkçıların yanında alsın! Okuyucumuz Gülşen Dede Şimşek, sentetik bulaşık süngerlerinin yerine kullanılabilecek bir lif yapmış. Balık ağlarından! Şimdi "Balık ağları da sentetik iplikten yapılıyor," diyebilirsiniz. Doğrudur. Zaten burada amaç daha ziyade az tüketim/çok yeniden kullanım. Gülşen'le geçen yıl Antalya'da tanışmıştık. Tanıdık yüzlerin Zehirsiz Ev'e katkıda bulunduğunu görmek ne güzel!

Daha Fazla Oku »

Tarif: Fırça Banyosu

Evimizde kullandığımız çeşit çeşit fırça var. Diş fırçası, mutfak fırçası, düşünmek istesek de istemesek de tuvalet fırçası... Bu fırçalar genellikle nemli kalan, dolayısıyla da yosun, küf ve bakteri oluşumu için biçilmiş kaftan fırçalar. Temizlenmeleri epey güç, ama gereksiz çöp üretmemek konusunda da hassasız. Fırçalar henüz faydalı ömürlerini tamamlamamışsa ne yapacağız?

Daha Fazla Oku »

Şoka Girdim Sandım!

Geçen hafta çok mu yoğurt yapmışız, fazla mı süt içmişiz, bilmiyorum, Aysun the Sütçü’nün sütü yarı yolda bitiverdi. Mahalle bakkalımız günlük süt satmadığından, iki sokak ötedeki bakkala gittim. Normalde bez torbam yanımda olur. Ya da en azından evden kullanılmış poşet götürürüm; ama nasılsa unutmuşum. Sütü alırken bir yandan düşünüyordum: Şimdi bakkal kancadan gıcır bir poşet kopartacak, sonra maharetli bir üfleyişle açacak... Off! Dayanılmaz bir suçluluk duygusu!

Daha Fazla Oku »

Dibi Tutmuş Tencereler Nasıl Temizlenir?

Bir toplantı sonrası bir grup arkadaş sohbet ediyorduk. Gerçek Temizlik ekibimizden Aybike bana dedi ki, "Ben geçenlerde bir fırın tepsisinin dibini öyle kötü yaktım ki, temizlemeye uğraşmaktansa atayım daha iyi diye düşündüm. Sonra senin söylediğin bir şey aklıma geldi!" Adımız temizlikçiye çıktı bir kere. Şimdi ben böyle anlatınca siz zannediyorsunuz ki, biz inanılmaz derecede titiz ve hamarat insanlarız ve bir araya geldiğimizde yalnız ekolojik temizlik sohbeti yapıyoruz...

Daha Fazla Oku »

Yeşil Gazete: Kahve Taştı Ocak Battı

“Kahve taştı, ocak battı.” Şu tarifi yazmaya oturduğumdan beri bu reklam jingleını kafamın içinde çıkarıp atamıyorum. Hatırladınız, değil mi? Bu jingleın ait olduğu ürün, eminim birçoğunuzun evinde var – ya da bir zamanlar oldu. Ovma kremi veya krem yüzey temizleyici adıyla anılan, beyaz, hafif kıvamlı sıvıdan söz ediyorum. Hani ocağı, lavaboyu, küveti temizlerken kullandığımız… Kâğıt mendili markasıyla söylediğimiz gibi, markasıyla andığımız, hatta markasından fiil türettiğimiz…

Daha Fazla Oku »