Birleşik Arap Emirlikleri’nin Çocuk Hakları Yasası’na ilginç bir madde eklendi: BAE vatandaşı tüm anneler, kanunen bebeklerini emzirmek zorundalar. Tahmin edebileceğiniz gibi, kanun teklifini getiren bir erkek. Füceyre Emiri Samahi, her bebeğin iki yaşına kadar anne sütüyle beslenme hakkı bulunduğunu şiddetle savunuyor.
Foto: Shutterstock
Ancak herkes Emir gibi düşünmüyor. Kanuna karşı çıkanlar, bunun kanuni bir zorunluluk değil, bir seçim olması gerektiğini vurguluyor ve uygulama ve yaptırım güçlüklerine dikkat çekiyor. BEA Sosyal Politikalar Bakanı Meryem El Rumi’ye göre, bu yasa nedeniyle erkekler, emzirmeyen eşlerini mahkemeye verebilecek.
Kanuna tepkili olan bir diğer kesim, çalışan anneler. İş saatleri nedeniyle her zaman bebeklerini emzirme imkânı bulamayan anneler için nasıl bir çözüm önerileceği henüz belirsiz.
Türkiye’de de çocuk doktorları, bebeği ilk altı ay yalnızca anne sütüyle beslemeyi, iki yaşına kadar da emzirmeye devam etmeyi tavsiye ediyor; anneler de kendi iç seslerine ve koşullarına göre benzer bir program uygulamaya çalışıyor.
Fakat bebeklerin anne sütü emme hakkını kanunen korumaya kalkmanın arkasında sanki doğal beslenme kaygısından öte bir şeyler var. Ne dersiniz?
Kaynak:
Jennifer Chait, Mothers in the United Arab Emirates are Now Required to Breastfeed their Children by Law, Inhabitots