Anasayfa / Anne-Çocuk / çamaşır

çamaşır

Jel Deterjan Tabletleri Çocuklar için Zehirlenme Tehlikesi Yaratıyor

Şu yeni çamaşır deterjanı tabletlerini biliyorsunuz. Ufak plastik görünümlü poşetlerin içinde renk renk jeller barındıranlar hani. Makinenin içine olduğu gibi koyulan, yıkama sırasında dış kısmı kendiliğinden eriyip yok olan yumuşak tabletler... Bu deterjanların kutusunun üzerine veya reklamlarına bir göz atarsanız, şuna benzer bir uyarı göreceksiniz: Bütün ev temizlik ürünlerinde olduğu gibi çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayınız. Peki ilk bakışta rengârenk şekerler veya diş kaşıma oyuncakları gibi görünen bu tabletlerin çocuklar için yarattığı tehlike gerçekten "bütün ev temizlik ürünleri"ninkiyle eşit mi?

Daha Fazla Oku »

Çamaşır Deterjanımızdaki En Kötü Maddeler 4: Fosfatlar

Fosfatlarla ilgili en önemli kaygı, çevre için oluşturdukları tehlike. Fosfatları atık sulardan temizlemek zor bir iş olduğu için, atık sulardaki fosfatın çoğu akarsu, göl ve denizlere karışıyor. Fosfatlar, yosunlar için gübre yerine geçerek, aşırı çoğalmalarına yol açıyor. Bu yosunları parçalayan bakterilerse sudaki oksijeni tüketiyor. Böylece aynı bölgede yaşayan balıklar resmen “boğuluyor”...

Daha Fazla Oku »

Çamaşır Deterjanımızdaki En Kötü Maddeler 3: Nonilfenol Etoksilat (NFE)

Sıradaki zararlı kimyasal, "kadınlaştıran kimyasal" olarak da bilinen nonilfenol etoksilat (NFE). NFE, tıpkı SLS ve SLES gibi, çamaşır deterjanlarında kullanılan ucuz bir sürfaktan.Ancak vücudumuzda SLS ve SLES’den biraz farklı bir etki gösteriyor: Vücudumuz, bu kimyasalla, bir kadınlık hormonu olan östrojeni birbirinden ayırt edemiyor. Dolayısıyla endokrin sistemini bozucu bir etkisi var.

Daha Fazla Oku »

Çamaşır Deterjanımızdaki En Kötü Maddeler: Giriş

Çevre kirliliği deyince çoğumuzun aklına doğadaki kirlilik geliyor. Oysa hepimiz zamanımızın büyük kısmını, iyi havalandırılmayan kapalı mekânlarda geçiriyoruz. EPA verilerine göre, zehirli evsel ürünlerden dolayı ortalama bir evin içindeki hava, dışarıdaki havaya göre 2–5 kat daha kirli. Kapalı mekânlarda hava kalitesini olumsuz etkileyen ve genellikle bilmeden kendimizi gün boyu maruz bıraktığımız evsel ürünlerden en önemlisi de, geçtiğimiz ay bolca ele aldığımız çamaşır deterjanları.

Daha Fazla Oku »

Tekstil Sektörünün Kirli Çamaşırları

Çamaşırlarımızı yıkadığımız deterjanların pek masum şeyler olmadığını az çok biliyoruz. Peki daha yeni satın alınmış bir giysi acaba ne kadar "kirli"? Greenpeace'in "Kirli Çamaşırlar" raporlarına göre kimyasal açıdan en kirli giyim markalarından bazıları şöyle: Abercrombie & Fitch, Adidas, Calvin Klein, Converse, G-Star RAW, H&M, Kappa, Lacoste, Li Ning, Nike, Puma, Ralph Lauren ve Uniqlo...

Daha Fazla Oku »