Anasayfa / Ev / bulaşık / Temizlik Maddesi Rehberi

Temizlik Maddesi Rehberi

2012 yazının önemli gelişmelerinin arasında, bir polemik, bir büyük haber, bir de yeni rehber olduğunu söylemiştik. İşte o rehber…

Foto: EWG

EWG (Environmental Working Group) Temizlik Maddesi Rehberi bu yaz yayımlandı. Rehber 2109 ürün, 197 marka ve 1000’den fazla maddeyi inceliyor. İncelenen ürünlere A’dan F’ye kadar bir not verilmiş. Puanlama yapılırken ürünlerin içindeki şüpheli kimyasallar kadar etiketlerinin “şeffaflığı” da dikkate alınmış. (Maalesef bu Türkiye’ye özel bir araştırma olmadığı için bizdeki ürünlerin çoğunu rehberde bulmak mümkün değil.)

Rehber hazırlanırken yapılan araştırmalardan çıkan sonuçlar şöyle özetlenebilir:

  • Temizlik ürünlerinin yalnızca %7’sinin içeriği etiketinde eksiksiz belirtilmiş.
  • Bu ürünlerin %53’ü akciğerlere zarar verdiği bilinen maddeler içeriyormuş; %22’si ise, sağlıklı insanlarda bile astıma yol açabilen maddeler…
  • Kanserojen olduğu bilinen [madde tag=”F” title=”formaldehit”] ve formaldehit salan diğer maddeler, koruyucu olarak kullanılmaya devam ediyormuş. Yine kanserojen olduğundan şüphelenilen [madde tag=”A” title=”1,4-dioksan”]a, deterjanların önemli bir kısmında rastlanmış. [madde tag=”Ç” title=”Çamaşır suyu”] içeren temizlik ürünlerinin buharında kanserojen olduğu düşünülen [madde tag=”K” title=”kloroform”] bulunmuş. Antibakteriyel temizlik spreylerinde ve çamaşır yumuşatıcılarda bulunan [madde tag=”K” title=”kuaterner amonyum bileşikleri”]  astıma yol açabiliyormuş.
  • [madde tag=”B” title=”Boraks”] ve borik asit isimleriyle de bilinen sodyum borat pek çok üründe bulunuyor ve hormon sistemini bozabiliyormuş.
  • Doğal demek zehirsiz demek değilmiş. “Yeşil” temizlik ürünlerinin etiketlerinde bile içerik listesi eksiksiz olmayabiliyormuş. Ayrıca, ürünlerde petrokimyasal olmaması ve tamamen bitkisel tabanlı olmaları da güvenli oldukları anlamına gelmiyormuş. Bu ürünlerde kullanılan bazı kimyasallar yeterince test edilmediği için C almış.

EWG, tamamen gereksiz oldukları veya çok daha güvenli alternatifleri bulunduğu için bazı ürünlerden tamamen uzak durulmasını öneriyor. Bu ürünler şöyle:

Oda kokuları: İçerdikleri parfüm maddeleri, alerjileri ve astımı tetikleyebiliyor. Bunları kullanmak yerine pencereleri açın, pervane çalıştırın (Zehirsiz Ev önerisi: Ya da bir kâse karbonatın içine birkaç damla uçucu yağ damlatın).
Antibakteriyel ürünler: İlaçlara dirençli süper-mikroplar yaratabiliyor.
Çamaşır yumuşatıcılar ve kurutucularda kullanılan antistatik yapraklar: Alerjileri ve astımı tetikleyebiliyor, akciğerleri tahriş edebiliyor. Çamaşır yumuşatıcı gözüne sirke koyun.
Lavabo açıcılar ve fırın temizleyiciler: Aşırı derecede aşındırıcı. Gözleri ve cildi yakabilir. Boru tıkanıklıkları için kılavuz, lavabo pompası; fırın için karbonat ve sudan oluşan bir macun deneyin.

Bu Yazı İlginizi Çekebilir

Bebe Şampuanları Artık Daha Güvenli (mi?)

Zehirsiz Ev’de felaket tellallığı yapmaktan hoşlanmıyoruz, biliyorsunuz. Gündelik hayatımızdaki zehirli maddelerden arınırken “balatayı sıyırmamaya” özen gösteriyoruz. Şiarımız, “takıntı yapmadan, paniğe kapılmadan.” Ama bazı maddeler var ki, “Benden uzak dur!” diye adeta bağırıyor. Formaldehit, bu maddelerden biri. Biyoloji laboratuvarlarında bulunmuş olanlar, organik dokuların, organ parçalarının saklandığı bu keskin kokulu, sarımsı sıvıya aşinadır. Buharı solunduğunda burun mukozasını tahriş eder. Öyle zehirlidir ki, sadece cilt temasıyla bile kana karışabilir. Uzun süre maruz kalındığında egzema ve alerjik tepkilere yol açabilir. Ayrıca kanserojen olduğu kanıtlanmıştır. En çok da lösemiye yol açar. Formaldehitin yakın zamana kadar dünyanın en çok satan çocuk şampuanlarından birinde bulunduğunu biliyor muydunuz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir