Anasayfa / etkinlik / Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi

Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi

Zeytinburnu Belediyesi’nin düzenlediği 14. Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali 8-16 Haziran 2013 tarihleri arasında yapıldı. Bu arada mesir macununun yaratıcısı Musa Merkez Efendi’nin doğum yeri olan Denizli’de de eşzamanlı etkinlikler düzenlendi.

Festivalin başlıca amaçları şunlardı:

  • Çağın getirdiği ruhsal, fiziksel problemler karşısında bocalayan modern insanın, aradığı çözümlerde gelenekten beslenmesine ortam yaratmak,
  • Geleneksel tıbbın doğrularını almak, bilgi kirliliğinden doğan yanlışlıklara karşı toplumsal bilinç oluşturmak.

TipFest2013-Brosur

Bir tıp insanı olmadığım halde, doğaya ve insana zarar vermeyen bazı temizlik ve bakım reçeteleri paylaşmak üzere, 9 ve 13 Haziran tarihlerinde ben de oradaydım. Festival kapsamında, atölye çalışmalarının yanı sıra, bitkiler ve geleneksel tıp üzerine seminerler, müzik dinletileri, mesir macunu dağıtımı ve çok çeşitli çocuk etkinlikleri de yapıldı.

Bu etkinliklerin bir kısmı Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi‘nde gerçekleşti. 14 dönümlük bir alanda 2005 yılında açılan bahçeyi henüz görmediyseniz görün derim. Burada:

  • tıbbi bitkiler araştırılıp üretiliyor,
  • 700’ü aşkın tıbbi bitki etiketlenmiş vaziyette ziyaretçilere tanıtılıyor,
  • bitki atıkları doğal gübre (kompost) olarak değerlendiriliyor,
  • suni gübre ve ilaçtan kaçınılıyor,
  • su israfını önlemek için damlama ve yağmurlama yöntemleri kullanılıyor.

Çiçeği böceği tanımadığından şikâyet ettiğimiz şehir çocuklarıyla farklı bir gün geçirmek, onlara ekolojik yaşamdan söz etmek için çok hoş bir yer. Bahçe her gün 17.00’ye kadar açık; giriş ücretsiz. Gruplar, önceden randevu alarak rehber eşliğinde de gezebiliyor. Bahçede üretilen fidelerden, uçucu ve sabit yağlardan satın almak mümkün. Seminerler, atölyeler, kurslar ve çocuk programları, festival haricinde de yıl boyu devam ediyor. Hatta isterseniz burada gönüllü bahçıvanlık ya da ilgili fakültelerde öğrenciyseniz staj bile yapabiliyorsunuz.

zeytinburnu-tibbi-bitkiler

Festival katılımcılarına hediye ettikleri, defne, lavanta, nane, papatya, melisa, adaçayı ve mesir macunu dolu minik sepet ve minyatür havan, son günlerde beni her şeyden çok gülümsetiyor.
 

Bu Yazı İlginizi Çekebilir

Paylaşım Ekonomisi Buluşması: OuiShare, BiAyda, ShareMyFare

Geçen haftasonu yapılan 1. Paylaşım Ekonomisi Buluşması'nı biraz daha açalım bakalım. Dinlediğimiz sunumları sırasıyla özetliyorum... Bugün OuiShare, BiAyda ve ShareMyFare'in günü...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir