Yazla birlikte sıkça duyduğumuz sorulardan biri, “Güneş kremi tarifiniz yok mu?” oldu.
İnternette dolaşan tariflerden bazılarını harmanlayarak hoşunuza gideceğini umduğumuz bir tarif geliştirdik.
Malzemeler:
- 1/2 fincan hindistancevizi yağı
- 1/2 fincan karite (shea) yağı
- 1 – 2 çay kaşığı balmumu (rendelenmiş)
- 1 çorba kaşığı susam yağı
- 1 çay kaşığı E vitamini
- 10 damla okaliptüs yağı
- 10 damla lavanta yağı (isteğe bağlı)
- 1 – 2 çorba kaşığı çinko oksit (arzu edilen SPF değerine bağlı olarak)
- Kapaklı bir kavanoz
Hazırlanış:
Tarifleri hazırlamaya başlamadan önce Demedi Demeyin‘i okumayı ihmal etmeyin.
- Hindistancevizi yağı, karite yağı ve balmumunu yayvan bir kavanozda eritin. Karışımı benmari usulüyle ısıtabilir veya 15 – 30 saniye mikrodalga fırına koyabilirsiniz. Kavanozunuzun sıkıca kapanan bir kapağı olsun (henüz gerekli değil, ama ileriki aşamalarda gerekecek).
- Karışım eriyince, aşağıdaki tablodan faydalanarak arzu ettiğiniz SPF değerini elde edecek şekilde çinko oksit ekleyin.
1/2 çorba kaşığı: 6 – 7 SPF
1 çorba kaşığı: 12 – 15 SPF
1,5 çorba kaşığı: 20 – 22 SPF
2 çorba kaşığı: 25 – 28 SPF
- Şimdi geldik en zor aşamaya: Çinko oksitin yağ karışımımızın içinde iyice dağılmasını sağlamak. Topaklanmasını engellemek için, çinko oksiti ekledikten sonra karışımı bir çay kaşığıyla karıştırıp kapağını sıkıca kapatın. Kavanoz sıcak olacağından, bir bezle kavrayıp 3-5 dakika var gücünüzle sallayın. Bir diğer seçenek, küçük boyutlu bir karıştırıcı kullanmak (karışım miktarı az olduğundan mikser işe yaramıyor). Biz, normalde maket yapımı gibi işlerde kullanılan bir hobi matkabıyla karıştırma işini hallettik.
Kavanozu sallayarak karıştırdıysanız, kapağını hemen açmayın! Sıcak karışım sallanırken kavanozun içinde basınç oluşuyor. Karışımın biraz soğuması ve dibe çökmesi için 5 dakika bekleyin.
- Karışım yeterince soğuyunca dikkatlice kavanozu açıp içine E vitamini ile diğer yağları ekleyin. Bu yağlar uçucu yağlar olduklarından, karışım çok sıcakken eklenmeleri sakıncalı. Ama çok soğumasına da izin vermemek gerekiyor, çünkü balmumu hızla katılaşıyor. Parmağınızı yakmıyorsa doğru ısıdasınız demek.
- Tüm yağları ekledikten sonra kavanozu son kez sallayın/karıştırın ve soğumak üzere buzdolabına koyun.
Kullanım:
Güneşe çıkmadan bir süre önce veya suya girdikten/terledikten sonra uygulayın. Krem, cildinizde ince beyaz bir katman oluşturacak. Bu normal. Zaten güneşten korumayı sağlayan da bu fiziksel katman (karışımdaki yağların bazıları da koruma sağlıyor, ama görece daha az).
Krem sıcakta eriyebilir. Bu kremin etkinliğini azaltmıyor, sadece daha losyona benzer bir kıvama getiriyor. Kullanım koşullarınıza ve tercih ettiğiniz akışkanlık derecesine bağlı olarak içindeki balmumu oranını artırabilir ya da azaltabilirsiniz. Karışım dolaba girince kaskatı oluyor, ama parmağınızı sürdüğünüz anda yumuşuyor.
Uyarılar:
- Aldığınız çinko oksitte “nano-tanecik” bulunmadığından emin olmaya çalışın. Bu boyuttaki taneler, deriden emilip kana karışabiliyor. Nasıl anlayacağınızdan emin olamıyorsanız, nano-tanecik içerenlerin fiyatının çok daha pahalı olduğunu aklınızda bulundurabilirsiniz.
- Kavanozu mümkün olduğunca serin bir yerde tutun ve doğrudan güneş ışığından koruyun.
- Lavanta yağının amacı, kreme güzel bir koku vermek ve cildi yatıştırmak. Dolayısıyla isterseniz yerine başka bir uçucu yağ kullanabilir, ya da tümüyle çıkarabilirsiniz. Yalnız limon ve portakal gibi turunçgil yağlarından kaçının, çünkü bunlar cildi ışığa karşı hassaslaştırıyor. Okaliptüs yağınınsa bebek gelişimini olumsuz yönde etkilediği yönünde araştırmalar var. 3 yaşın altında çocuklarda kullanacaksanız bu yağı da çıkarabilirsiniz.
- Bu tarifle ancak SPF 30’a yaklaşılabiliyor. Ama zaten SPF değeri yüksek güneş kremlerinin daha tehlikeli olduğunu öne süren pek çok kaynak var. Biz de bu konuya daha önce değinmiştik: Güneş Kremi Almanın Püf Noktaları ve Güneş Kremleriyle ilgili 8 Şaşırtıcı Gerçek. Çok sıcak saatlerde gölgede durmanız ve kremi sık sık yeniden uygulamanız gerektiğini hatırlatalım.
Tarif: Ev Yapımı Güneş Kremi (SPF 6 -28),Zehirsiz Ev’de denendi:
ZehirsizEv ailesi olarak, Mayıs ayının sonunda, bir hayli sıcak ve parlak bir günde kremi Antalya güneşinin altında denedik. Burada şunu belirtmekte fayda var: Hiçbirimiz güneşlenmedik; ama küçük çocuklu ailelerde âdet olduğu üzere, gölge-güneş arasında sürekli hareket halindeydik. Düşük nem seviyesi nedeniyle güneşin özellikle yakıcı olduğu o gün bile kimse güneşten olumsuz etkilenmedi.
çinko oksit nerede satılır?
şimdilik kimyacılardan veya internet üzerinden alabilirsiniz. sonbahardan itibaren sitemizin mağazasında da bulabileceksiniz.
Sitenizin mağazası ne zaman aktif olacak?
Bir yazınıza oldukça uzun ve övgü dolu bir yorum yazıp blogumda linkinizi vermek ve söz etmek için izin istedim. fakat bazı aşamalardan geçerken sanırım yorum ulaşmadı.
Aynı cümleleri yeniden yazamadım ama sizi çok yararlı bulup önemsediğimi belirtip teşekkür edmiş ve sevgiler göndermiştim.
Site açılmış ama fiyatlar çok uçuk, esnaflık bu değil biraz insaflı olun.
Zehirsiz eve teşekkürler, tarifi denedim ancak wellness mama daki sunscreen bar tarifinden esinlenerek küçük bir miktar kakao yağıı da ekledim içerisine, sonuç ne yazık ki felaket oldu. Ağustos ayının marmarisinde bir miktar güneş yanığına maruz kaldık 🙁 tarifi uygulayacaklara önerim, kendi ekleyecekleri yağlar konusunda dikkatli olmaları:(
Güneşten korunmaya çalışıyorsanız kakao yağı pek iyi bir seçim değil. Geçmiş olsun 🙂
Selam, çinko oksit nerde satıllıyor netten bulamıyorum, de hep boyacılık sektöründe satılanlar var yada çinko oksit kremi var onu kullansak olmaz mı?
Alacağınız çinko oksitin “nano” olmamasına dikkat etmeniz önemli.
+kimya sitelerinde satılan kilosu 24 tl olan çinko oksitler olur mu?
balmumu koymasak olur mu? yağ olsun krem gibi olmasın?
Olabilir herhalde. Denemeli…
çinko oksit yerine çinko oksit kremi olur mu
Kremin içinde ne kadar çinko oksit olduğunu bilmek kolay değil. Bir de katkı maddeleri olabilir. Ama denemek isterseniz, neden olmasın?
Peki ”Güneş Sonrası Losyon” tarifiniz de var mı ? 🙂
Esasında en doğrusu, güneş sonrası özel bir bakıma ihtiyaç duymayacak kadar dikkatli güneşlenmek 🙂 Güneş sonrası cildin tek ihtiyacı, hafifçe nemlendirilmek olmalı. Bunun için de hindistancevizi yağı gibi bir yağ benim tercihim, ama beğendiğiniz başka yağlar da olabilir. Eğer hafif yandıysanız aloe vera jeli rahatlatabilir.
Karite yağı bulamadım. Onsuz yapsam olur mu?
aslında aktarlarda var. shea cevizi (karite) yağı diye satılıyor. biraz pahalı. siz çinko oksit buldunuz mu? eğer bulduysanız nerden bulduğunuz konusunda yardımcı olur musunuz??
çinko oksit bulamıyorun:(( istanbulda satılan bir yer biliyor musunuz veya tavsiye edebileceğiniz bir site var mı?
Eminönü’nde kimyacılardan ya da internetteki mağazalardan bulabilirsiniz.
Merhaba bu kremin kullanım omru ne kadardır acaba
merhaba, ben veganım ve hayvansal ürünler kullanmıyorum. balmumu yerine ne kullanılabilir? bunu dudak nemlendiricisi tarifine de uygulayacağım teşekkürler
Sebze bazlı doğal balmumları var, nerelerde satılıyor bilmiyorum ama internetten araştırmayla bulabilirsiniz sanıyorum 🙂
bazı kremlerde bulunan titanyum dioksitin ne gibi zararları olduğunu öğrenmek istiyorum teşekkürler
merhaba;
son kullanma tarihi yaklaşan çinko haplarımı ezip içine katmayı düşünmüştüm ama apın ait olduğu firmanın yetkilisi 1 adet hapta 22 mg. çinko var, kreme katarken gram ayarlamasını nasıl yapacaksınız dedi… hem ilaçları değerlendirmek istemiştim hem de açık alacağım çinko güvenilir olmayabilir diye düşünüp bu yöntemi denemek istemiştim… sevgilerle…
Hindistancevizi yağı yerine zeytinyağı kullanmanın bir sakıncası olabilir mi acaba? Şimdiden teşekkürler.
Merhabalar. Ben bir eczaneden çinko oksit aldım ama kadın biraz huysuz biriydi yada gününde değildi vermek istemedi falan eminönünde kalabalık bir eczaneydi nanotanecik var öı diye sordum cevap vermedi ama şehir dışında oturduğum için başka şansım kalmadan aldım. Şimdi emin olamıyorum acaba tanecik içeriyor mudur. 200 gr 8 tl gibi aldım kilosu 40 tl. Biz bunları ilaç yapımında kullanıyoruz dedi