Anasayfa / Hobi / alışveriş / Pembe Fırsatçılar

Pembe Fırsatçılar

 

Foto: Star Gazete

Ekim ayında pek çok şehir pembeye bürünüyor: Bu yıl Bulgaristan’ın başkenti Sofya pembe şemsiyeleri, Niagara Şelalesi pembe akan suları, İstanbul da pembe ışıklı Boğaziçi Köprüsü’yle dikkatleri çekti. Bunlar, halkı meme kanseri hakkında bilinçlendirmek için Meme Sağlığı Ayı ilan edilen Ekim’de gerçekleşen etkinliklerden bazılarıydı.

Foto: The Beauty Gypsy

Foto: Kanal B

Etraf bu kadar “pembeleşir” de ticari kuruluşlar boş durur mu? Tabii ki hayır. Pek çok şirket, Ekim ayı boyunca elde ettiği gelirin bir kısmını meme kanseriyle mücadele eden kurumlara bağışlamayı vaat ediyor. Siz ne kadar çok alışveriş yaparsanız, o kadar çok bağış yapılıyor.

İşte tam da burada sosyal sorumlulukla ticari çıkarlar birbirine karışmaya başlıyor… Fakat kadınların meme kanseri korkusunu sömürerek satış yapmaktan daha ağır bir suç var: Sattığı ürünlerle meme kanserinin yaygınlaşmasına yol açıp, bir yandan da pembe kampanya yapmak… İşte pembe fırsatçılardan bazıları:

Kentucky Fried Chicken

Foto: Ecouterre.com

KFC’nin “pembe kovaları” tam bir aldatmaca. Öncelikle, çok pişmiş veya yağda kızartılmış etlerin kolon, pankreas ve meme kanserine yol açabileceği biliniyor. Ancak esas ilginç olan, KFC’nin Susan G. Komen Vakfı’na her halükârda 1 milyon dolar bağışlayacak olması. Satın alınan kova sayısı (ister pembe olsun ister her zamanki gibi kırmızı) bu rakamı hiç etkilemiyor. Yani kampanya tam bir pazarlama taktiği.

Avon

Foto: Ecouterre.com

Avon, “meme kanseri için yürüyüş” etkinliklerinden birçoğunun sponsoru. Ancak kozmetik devinin ürünleri, hormonları bozan, sinir sistemini zehirleyen ve kanserojen olduğundan şüphelenilen kimyasallarla dolu. Skin Deep Veritabanı‘nda “yüksek risk” kategorisine giren 140 Avon ürünü var.

Estée Lauder

Foto: Ecouterre.com

Estée Lauder, meme kanserine dikkat çekmek için, timsah derisi desenli pembe bir çanta içinde, iki ayrı ton pembe ruj satıyor. Bu rujların satışından elde edilen gelirin %20’si Breast Cancer Research Foundation’a bağışlanacak. Ama söz konusu ürünler zehirli kimyasal kaynıyor. Üstelik firma, Kaliforniya’da 2005 yılında kabul edilen Güvenli Kozmetik Kanunu’na da karşı çıkmıştı. Kanun, kozmetik üreticilerinin, kansere ve sakat doğuma yol açtığı düşünülen kimyasalları ürün etiketine yansıtmalarını şart koşuyordu.

Otomobil Üreticileri

Foto: Ecouterre.com

Ford, Mercedes, BMW ve Fiat… Sizi deneme sürüşü yapmaya, meme kanserine karşı yarışlara katılmaya ve genel olarak daha çok araba kullanmaya çağırıyorlar. Gelin görün ki, otomobil egzozu, meme kanseri de dahil pek çok kanser türüne neden olabilen bir zehirli kimyasal kokteyli: Benzo(a)piren, dibenz(a,h)antrasen, [madde tag=”B” title=”benzen”], 1,3-bütadiyen ve diğerleri… Bunların içinde benzo(a)piren, bilinen en kuvvetli kanserojen kimyasal olarak niteleniyor (pdf). Dibenz(a,h)antrasen ise, 1932 yılında ilk kimyasal kanserojen olarak tanımlanmış (doc).

Campbell’s Hazır Çorba

Foto: Ecouterre.com

Hazır çorba üreticisi Campbell’s, 2008’de Amerikan süpermarket zinciri Kroger ile anlaşarak bir meme kanseri kampanyası başlattı. Böylece Andy Warhol’un kemiklerini sızlatacak pembe renkli ambalajlar piyasaya sürüldü. Kroger ise, satılan çorba sayısından bağımsız olarak, meme kanseri araştırmalarında kullanılmak üzere 325 bin dolar bağış yapmayı vaat etti. Ancak Breast Cancer Fund tarafından yapılan bağımsız bir araştırma, Campbell’s tenekelerinde tehlikeli derecede yüksek oranda [madde tag=”B” title=”bisfenol A”] (BPA) kimyasalına rastladı. Söz konusu madde, östrojen hormonunu taklit ediyor ve meme kanserine yol açtığı düşünülüyor.

Hope in a Jar

Foto: Ecouterre.com

Hope in a Jar, Philosophy firmasının ürettiği bir nemlendirici. Satın aldığınız her nemlendirici kavanozu için firma,  Breast Cancer Research Foundation’a 5 dolar bağışlıyor. Sizse bir kavanoz dolusu zehirli kimyasalla baş başa kalıyorsunuz: Ürünün içerdiği metil [madde tag=”P” title=”paraben”] ve propil parabenler özellikle kaygı verici. Bunlar, tıpkı bisfenol-A gibi, östrojen hormonunu taklit eden ve meme kanserine yol açtığı düşünülen kimyasallar.

Promise Me

Foto: Ecouterre.com

ABD’nin en büyük meme kanseri kuruluşu Susan G. Komen Vakfı kendi parfümünü piyasaya sürerse tabii ki gözler üstünde olur. Breast Cancer Action Derneği’nin yaptırdığı bir analiz sonucunda, parfümün galaxolide ve [madde tag=”T” title=”tolyen”] içerdiği ortaya çıkmış). Galaxolide, hormon sistemini bozan ve vücutta biriken (biyobirikimli) sentetik bir misk: Kana karışıyor, oradan anne sütüne, oradan da yenidoğanlara geçebiliyor. Tolyen ise International Fragrance Association tarafından yasaklanmış organik bir çözücü. Sinir ve üreme sistemleri üzerinde olumsuz etkisi var. Duyu organlarını tahriş ediyor ve fena halde “kafa” yaptığı için tinercilerin tercih ettiği kimyasallardan. Skin Deep Veritabanı tolyene 10 puan veriyor (0 en zararsız, 10 en zararlı).

Kaynak:
Ecouterre.com

Bu Yazı İlginizi Çekebilir

Otopsi: Ağız Çalkalama Sıvısı / Gargara

Piyasadaki en yaygın ağız çalkalama sıvılarının içinde aşağıdaki maddelerden birkaçını bulmanız mümkün...

Bir yorum

  1. Kavramlar karışmış,menfaatler çakışınca günahlar mübah olmuş,abuk fikirler savunulurken doğru cümleler kurulmuş,ak ile kara gride boğulmuş;grift bir düzen içinde hiç şaşırmadım doğrusu.Güzel bir tespit;teşekkürler zehirsiz ev…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir