Anasayfa / Kişisel Bakım / deodoran / Otopsi: Antiperspiran Deodoran

Otopsi: Antiperspiran Deodoran

deodoran

  • [madde tag=”A” title=”Aqua”]: Bildiğiniz su. Çoğu formülde distile su kullanılır, çünkü içinde mineral bulunduran normal sular, diğer bileşenlerle tepkimeye girebilir. Deodoranın akışkanlığını düzenler.
  • [madde tag=”A” title=”Alüminyum Klorohidrat”]: Terleme önleyici (antiperspirant). Cildi tahriş eder. Sinir sistemine zarar verir. Biyobirikimli olduğu düşünülmektedir. Ekosisteme zarar verir. Doğada kolay çözünmez.
  • [madde tag=”P” title=”PPG-15 Stearil Eter“]: Cilt yumuşatıcısı. İnsan sağlığına etkileri, araştırmaların yetersizliği yüzünden bilinmemektedir. Ekosistem için zehirli olduğu düşünülmektedir, ancak doğada kalıcı ve biyobirikimli değildir.
  • [madde tag=”S” title=”Stearet-2“]: Sürfaktan, emülgatör. Duyu organları için hafif bir zehir olduğu düşünülmektedir, ancak kesin bulgular yoktur. Etkileri üzerine, benzer kimyasalların etkilerine dayanarak tahmin yürütülmektedir. Ancak sıçanlarla yapılan laboratuvar deneyleri, yüksek dozlarda zehirli olduğunu göstermiştir. Ekosistem için zehirli olduğu düşünülmektedir.
  • [madde tag=”S” title=”Stearet-21“]: Sürfaktan, emülgatör, çözünürlük artırıcı. Stearet-2 ile hemen hemen aynı özellikleri taşır. Bu kimyasalın etkileri  üzerine de, benzer kimyasalların etkilerine dayanarak tahmin yürütülmektedir. İnsan sağlığı için ne tür tehditler oluşturduğu kesin olarak bilinmemektedir.
  • [madde tag=”P” title=”Parfüm“]: Etiketinde parfüm yazan üründen uzak durmak gerekir, çünkü ticari sır kabul edildiği için parfümün içindeki maddeleri listelemek zorunlu değildir. Petrol türevi kokular, alerjiye, bağışıklık sisteminin zarar görmesine, baş ağrısı ve baş dönmesine yol açabilir; solunum yollarını tahriş edebilir. Genellikle içinde yüksek miktarda ftalat bulunur. Ftalatlar, endokrin sistemini bozar ve meme kanseri ve doğum kusurlarıyla ilişkilendirilmiştir.
  • [madde tag=”P” title=”Persea Gratissima“]: Avokado meyvesi. Gıda maddesidir. İnsan sağlığı ve ekosistem açısından tehdit yaratmaz.
  • [madde tag=”M” title=”Magnezyum Alüminyum Silikat“]: Hacim artırıcı. Sinir sistemi için zehirli olduğu bilinmektedir. Ayrıca solunum sistemini olumsuz etkilediğini gösteren bulgular vardır. Biyobirikimli ve doğada kalıcı olduğu düşünülmektedir. Ekosistem için zehirlidir.
  • [madde tag=”T” title=”Trisodyum EDTA“]: Şelatlaştırıcı, koruyucu, kıvam artırıcı. Serbest metal iyonlarına kenetlenerek, formüllerin bulaşıma (kontaminasyon) uğramasını önlerDoğada kolay kolay yok olmaz ve ağır metalleri eriterek suya karışmalarına neden olur.
  • [madde tag=”L” title=”Limonen“]: Turunçgillerin kabuğundan elde edilen bir parfüm maddesi ve çözücüdür (solvent). Güneş ışığı ve havayla temas ettikçe ayrışarak cildi ve solunum yollarını tahriş eder. İnsanlarda bağışıklık sistemini olumsuz etkiler.Yüksek dozlarda üreme bozukluğuna yol açtığını gösteren çalışmalar vardır. Biyobirikimli ve doğada kalıcı olduğu düşünülmemektedir. Ekosistem için zehirlidir.
  • [madde tag=”H” title=”Hidroksi İsoheksil 3-Sikloheksen Karboksaldehit“]: Sentetik bir parfüm. Ticari adı “Lyral”dir. Alerjilere yol açtığı ve cildi tahriş ettiği saptanmıştır.  Ekosistem için zehirli olmadığı düşünülmektedir.
  • [madde tag=”L” title=”Linalol“]: Koku giderici (deodoran) ve maskeleyici. İnsanlarda bağışıklık sistemini tahrip ettiği düşünülmektedir. Sıçanlarla yapılan deneylerde, merkezi sinir sistemini etkilemiş, kas hareketlerini yavaşlatmış veya yok etmiş; yüksek dozdaysa ölümlerine yol açmıştır. Tavşanlarla yapılan deneylerdeyse, gözü tahriş ettiği tespit edilmiştir. Mütasyona yol açabilir. Biyobirikimli veya doğada kalıcı olduğuna dair bulgu yoktur. Ekosistem için zehirli olmadığı düşünülmektedir.
  • [madde tag=”A” title=”Alfa-İsometil İyonon“]: Koku maskeleyici. İnsanlarda bağışıklık sistemini tahrip ettiği düşünülmektedir. Ekosistem için zehirli olduğu yönünde bulgular vardır.
  • [madde tag=”G” title=”Geraniol“]: Koku maskeleyici, cilt toniği. İnsanlarda bağışıklık sistemini tahrip ettiği düşünülmektedir. Ekosistem için zehirli olduğu yönünde bulgular vardır. Fare ve sıçanlarla yapılan deneylerde, hayvanın koku duyusunda bozulmalara yol açmış, böbreklere zarar vermiş ve karaciğer ağırlığında değişikliklere neden olmuştur. Tavşanlarla yapılan deneylerde cilt için yüksek derecede tahriş edici olduğu saptanmıştır.  Biyobirikimli olmadığı ve doğadaki kalıcılığının düşük olduğu tahmin edilmektedir.
  • [madde tag=”B” title=”Benzil Alkol“]: Koruyucu, çözücü (solvent), akışkanlık artırıcı, koku maskeleyici. Cilde uygulandığında uyuşturucu etkisi olduğu için, bölgesel ağrı kesici olarak kullanılır. Ağız sağlığı ürünlerinde bulunabilir. Sinir sistemi üzerinde zehirleyici etkisi vardır. Alerjik tepkiye yol açabilir. Ekosistem için zehirli olduğu düşünülmektedir. Laboratuvar hayvanları üzerinde yapılan deneylerde ciltte tahrişe yol açmış, DNA yapısına hasar vererek mütasyon oluşumunu tetiklemiş ve merkezi sinir sistemini etkileyerek davranış değişikliklerine yol açmıştır.
  • [madde tag=”S” title=”Sitronelol“]: Parfüm, koku maskeleyici. İnsanlarda bağışıklık sistemini olumsuz etkilediği düşünülmektedir. Biyobirikimli veya doğada kalıcı olduğuna dair bulgu yoktur. Ekosistem için zehirli olmadığı düşünülmektedir.
  • [madde tag=”G” title=”Benzil Salisilat“]: Koku maskeleyici, morötesi (ultraviyole) ışın soğurucu. İnsanlarda bağışıklık sistemine hasar verdiği bilinmektedir. Ayrıca hormonal bozukluklara yol açar. Biyobirikimli veya doğada kalıcı olduğuna dair bulgu yoktur ancak ekosistem için zehirli olduğu düşünülmektedir.
  • [madde tag=”H” title=”Heksil Sinamal“]: Parfüm, koku maskeleyici. Papatya yağında bulunduğu gibi, sentetik olarak da üretilir. İnsanlarda bağışıklık sistemine hasar verdiği düşünülmektedir. Biyobirikimli veya doğada kalıcı olduğuna dair bulgu yoktur. Ekosistem için zehirli olmadığı düşünülmektedir. Laboratuvar hayvanları üzerinde yapılan deneylerde solunum sistemini baskılamış ve yeterli dozda ölüme yol açmıştır. Tavşanlarla yapılan deneylerde cildi tahriş ettiği görülmüştür.
  • [madde tag=”B” title=”Bütilfenil Metilpropional“]: Lilial adıyla da bilinen sentetik parfüm maddesi, koku maskeleyici. İnsanlarda bağışıklık sistemine hasar verdiği ve biyobirikimli olduğu düşünülmektedir. Ayrıca hormonal bozukluklara yol açtığına dair bulgular vardır. Alerji ve kontakt dermatitle ilişkilendirilmiştir. Ekosistem için zehirli olmadığı düşünülmektedir. Laboratuvar hayvanlarıyla yapılan deneylerde solunum sistemini ve üreme organlarını olumsuz etkilemiştir.
  • [madde tag=”S” title=”Sitral“]: Parfüm, koku maskeleyici.  İnsanlarda bağışıklık sistemi için zehirlidir. Bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesine yol açarak alerjileri tetikler. Cildi tahriş eder. Biyobirikimli veya doğada kalıcı olduğuna dair bulgu yoktur. Laboratuvar hayvanlarıyla yapılan farklı deneylerde bağışıklık sistemi, üreme organları, böbrekler, karaciğer ve merkezi sinir sistemi üzerinde olumsuz etkileri olmuştur. Sıçanlarla yapılan bir deneyde, tümör oluşumuna yol açmıştır.

Sonuç:

İnanması güç ama bu deodoranın içinde 16 ayrı kimyasal var. Üstelik bunlar sadece etikette gördüklerimiz. Kabul etmek gerekli, kimyasalların bazıları son derece zararsız. Örneğin su ve avokado cildimize hiç çekinmeden süreceğimiz maddeler. Ancak üründe çok sayıda zararlı kimyasal da var. Skin Deep Kozmetik Veritabanı‘na göre bu 16 kimyasalın 7 tanesi özellikle sorunlu. Söz konusu veritabanı kimyasallara 0 -10 arasında bir not veriyor. En iyi not 0, en kötü not 10. Bu deodoranda bulunan kimyasalların 7’si, 5 ve üzeri not almışlar.

Bunların arasında biyobirikimli olduğu düşünülenler var. Terleme önleyici (antiperspirant) olan alüminyum klorohidrat, ve limonen bunlardan ikisi. Günlük, düzenli kullanım için üretilen bir üründe biyobirikimli kimyasalların bulunması son derece kaygı verici, çünkü söz konusu kimyasalların vücudumuzdaki miktarı bir süre sonra kritik seviyelere ulaşabilir.

Üründeki kimyasallarla ilgili en sık karşımıza çıkan uyarılardan bir diğeri, bağışıklık sistemiyle ilintili. Toplam 9 kimyasal, bağışıklık sistemini şu ya da bu şekilde etkiliyor. Bu etki kimi zaman bağışıklık sisteminin aşırı uyarılarak alerjilere yol açması şeklinde, bazen de baskılanarak vücudu saldırılara açık bırakması şeklinde baş gösteriyor.

Ürünün içindeki diğer kimyasallar, üreme bozukluklarına, merkezi sinir sistemi bozukluklarına, mütasyonlara ve tümörlere (ikisi de kansere dönüşebilir) yol açıyor. Kimyasalların yine önemli bir kısmı, cildi veya solunum yollarını tahriş ediyor. Koltuk altı gibi hassas bir bölgeye uygulanan ürünün cildi tahriş etme olasılığının bulunması sizce de kaygı verici değil mi?

Yine bazı kimyasallarla ilgili yeterli araştırma olmadığından, insan sağlığı üzerindeki etkileri tam olarak bilinmiyor. Yani ürünü kullananlar laboratuvar faresi yerine koyuluyor! Kimyasalların bazılarının olası etkileri, benzer kimyasalların etkilerine dayanarak tahmin edilmiş. Ancak kimyasal maddeler söz konusu olduğunda, bazen tek bir molekülün değişmesi bile maddenin vücut üzerindeki etkilerini farklı kılabiliyor. Özetle, ürün içinde bulunan ve  insan sağlığı üzerindeki etkileri bilinmeyen kimyasallar potansiyel tehdit oluşturuyor.

Bu Yazı İlginizi Çekebilir

Makyaj Çantalarında Bahar Temizliği

Michelle Schoffro Cook'tan pratik bir liste... Kaçınmamız gereken maddeler, genellikle hangi ürünlerin içinde bulundukları ve de yapabileceğimiz başka şeyler... Makyaj çantalarında, tuvalet masalarında bahar temizliği başlasın!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir