Piyasadaki en yaygın ağız çalkalama sıvılarının içinde aşağıdaki maddelerden birkaçını bulmanız mümkün:
[madde tag=”P” title=”Paraben”]: Koruyucu. Metilparaben, etilparaben, propilparaben, butilparaben şeklinde yazılabilir. Vücuda deri yoluyla girdiği için yiyecekler gibi metabolize olmadan kana karışır. Östrojeni taklit ederek meme kanseri riskini artırır. Erkekte üreme işlevlerini etkileyebilir. Alerjendir, dermatitle ilişkilendirilmiştir ve hayvanlarda kansere yol açtığı kanıtlanmıştır.
[madde tag=”S” title=”Sodyum florür”]: Dişleri koruduğu iddia edilen inorganik tuz. Plak oluşumunu azaltır. Küçük dozlarda tehlikeli değildir. Ancak pek çok farklı kaynaktan alınabildiği için günlük doz güvenli oranları aşabilir. Duyu organlarını tahriş eder. Üreme sistemi için zararlı olabilir. Yüksek dozlarda kemik erimesine yol açabilir.
Çinko klorür (Zinc chloride): Antibakteriyel (biyosit). İnsanlar için zehirli ve biyobirikimli. Üreme sistemini olumsuz etkileyebilir. Doğada kalıcı; çevresel zehir.
[madde tag=”P” title=”PEG-60 hydrogenated castor oil“]: Polietilen glikol. Molekül ağırlıklarına bağlı olarak plastikleştirici, yumuşatıcı, bağlayıcı, hacim artırıcı, cila, yağlayıcı, çözücü (solvent) olarak, izin verilen miktarlarda kullanılır. PEG’lerin kendi başlarına zehirli olmadıkları düşünülse de, üretim süreçlerinde etilen oksit bulunur. Bu da, bir yan ürün olarak 1,4-dioksan oluşturabilir. Etilen oksit, sinir sistemini etkileyen bir zehirdir ve kanserojendir. 1,4-dioksansa, hemen hemen tüm organlar için zehirli olduğu gibi, tehlikeli bir kanserojendir.
Thymol: Denşirme ve koku maddesi. Hafif derecede zehirleyici. Özellikle ağız, dudak ve göz çevresine uygulanan ürünlerde kullanımı tehlikeli. Diğer maddelerin cilt tarafından emilimini artırabilir. Çevresel zehirdir.
Polysorbate-20: Sürfaktan, koku maddesi. Kendisi zehirsiz olmakla birlikte, üretim sürecinde etilen oksit bulunur. Bu da, bir yan ürün olarak 1,4-dioksan oluşturabilir. Etilen oksit, sinir sistemini etkileyen bir zehirdir ve kanserojendir. 1,4-dioksansa, hemen hemen tüm organlar için zehirli olduğu gibi, tehlikeli bir kanserojendir.
[madde tag=”C” title=”CL 42090“]: Brilliant Blue FCF olarak da bilinen parlak mavi boya. Cilt ve duyu organları için tahriş edici. Hassas kişilerde alerjik tepkilere ve astım krizlerine yol açabilir. Ağız yoluyla alındığında karaciğer ve böbrekler için zehirli olabilir. Daha önce Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, İspanya, İsveç ve İsviçre’de yasaklanmıştı, ancak bugün AB yasaları çerçevesinde kullanılabiliyor.
Poloxamer 407: Noniyonik sürfaktan (yüzey aktif madde); emülgatör. Normalde karışım halinde bulunmayacak iki sıvının birbirinden ayrışmasını önler. Kalıcı ve biyobirikimli.
Poloxamer 338: Sürfaktan (yüzey aktif madde). İnsanlar için hafif derecede zehirli. Kalıcı ve biyobirikimli. Çevresel zehir.
Setilpridinyum klorür (cetylpyridinium chloride): Antibakteriyel (biyosit). Çevresel zehir.
[madde tag=”C” title=”Sodyum benzoat“]: Benzoik asit ve sodyum benzoik asit gibi isimlerle de bilinir. Kullanıldığı yere bağlı olarak koruyucu, koku maskeleyici ve yenim önleyici (antikorozif) işlevlerini yerine getirebilir. Duyu organları için hafif derecede zehirli. Hassas kişilerde alerjik tepkiye yol açabilir. Askorbik asit (C vitamini) ve ışık / ısı eşliğinde, tehlikeli bir kimyasal olan benzene dönüşebilir.
Potasyum nitrit: Koruyucu. Kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltır, başka maddelerle birleşip kanserojen nitrozaminlere dönüşebilir ve böbreküstü bezlerini zayıflatabilir. Türk Gıda Kodeksi’ne göre 1 yaşın altındaki çocuklara yönelik gıdalarda kullanılamaz.
Sakarin: ([madde tag=”S” title=”Sodyum Sakarin”]) (E954) Suni tatlandırıcı olarak kullanılır. Çok farklı kaynaklardan vücuda fazla miktarda girebilmesi endişe sebebidir. İnsanlarda kansere yol açtığı teorisi son yıllarda çürütülmüştür. Ancak farelerde mutajen olduğu (hücre yapısını değiştirdiği) kanıtlanmıştır.
Fosforik asit: Koku maddesi, pH dengeleyici. İnsanlar için hafif derecede zehirli. Duyu organları için tahriş edici.
Sonuç:
Ağız çalkalama sıvılarının içinde bunlardan başka, selüloz sakızı (cellulose gum), ksantan sakızı (xanthan gum), disodyum fosfat, sodyum fosfat, sorbitol, gliserin, VP/ VA copolymer gibi daha zararsız maddeler de olabiliyor. Ayrıca etiketlerde çoğu zaman 12 yaşından küçük çocukların kullanımıyla ilgili bir uyarı bulunuyor, ki bu diğer maddelerin ne kadar güvenilir olduğunu sorgulatıyor. Görebildiğim kadarıyla yukarıdakilerin arasında bol miktarda koruyucu ve sürfaktan var. Sürfaktanların deterjan olduğunu hatırlatalım. Bu ürünlerden en azından birinin içindeki mavi boyanın zamanında pek çok ülkede yasaklanmış olduğunu da yeniden belirtelim. Hassas dişler için üretilen bazı ürünlerin içinde daha fazla kimyasal madde olduğunu da vurgulayalım.