Michelle Schoffro Cook‘tan pratik bir liste… Kaçınmamız gereken maddeler, genellikle hangi ürünlerin içinde bulundukları ve de yapabileceğimiz başka şeyler…
Makyaj çantalarında, tuvalet masalarında bahar temizliği başlasın! (Kimyasal madde isimleri ürün etiketlerinin çoğunda İngilizce yazıldığı için bunları Türkçeleştirmedim.)
Foto: threebears.wordpress.com
Methyl, propyl, putyl ve ethyl paraben: Ürünlerin raf ömrünü uzatmak için kullanılıyor. Son derece zehirli ve kanserojen ve de cilt sorunlarına yol açabiliyor.
Sentetik boyalar: Şu peşinden rakamlar gelen FD&C veya D&C gibi kodlar… Bunların kanserojen olduğu biliniyor. Diş macunu ve diş fırçalarında bile bulunuyorlar. Hani şu fırçanızı ne zaman değiştirmeniz gerektiğini gösteren renkli kıllı diş fırçaları var ya… Bu boyalar ağzımızın içindeki mukozadan kanımıza karışıyor.
Petrolatum: Güneş hassasiyetine, deri kurumasına ve çatlamasına yol açan mineral yağ veya jeller. Petrolatumlu ürünler genellikle yarattıkları sorunları giderdiklerini iddia ediyorlar. Vazelinli ürünlerde, hatta bebek yağlarında bulunuyor.
Sodium laurel sulphate: Şampuan, duş jeli ve sabunlarda köpürme sağlamak için kullanılıyor. Cilt sorunlarına, saç dökülmesine, gözlerde tahrişe, kepeğe ve alerjik tepkilere neden olabiliyor. Kaynağı hindistancevizi olsa bile bu maddeden uzak durun.
Imidazolidinyl urea ve diazolidinyl urea (Germall II ve Germall 115): Birçok kişisel bakım ve kozmetik ürününde kullanılan koruyucular. İkincisi, 38 derecenin üzerindeki hava sıcaklığında formaldehit salan, dolayısıyla kansere yol açtığı bilinen koruyuculardan.
PVP/VA copolymer: Saç spreylerinde, perma solüsyonlarında ve çeşitli kozmetiklerde kullanılan bir petrokimyasal. Parçacıkları ciğerlerde kalarak solunum sorunlarına yol açabiliyor.
Stearalkonium chloride: Saç kremlerinde ve cilt kremlerinde kullanılıyor. Tekstil endüstrisi tarafından kumaş yumuşatıcısı olarak geliştirilmiş, son derece zehirli bir madde (evet, bu, çamaşır yumuşatıcıların da zehirli olduğu anlamına geliyor).
Parfüm (Fragrance): Petrokimyasal tabanlı 400’ün üzerindeki koku maddesinden herhangi biri veya birileri… Ciltte hiperpigmentasyona, baş ağrılarına, astıma, eklem ve kas ağrılarına, yorgunluğa, lenf bezlerinin şişmesine, yüksek tansiyona, baş dönmesine, ciltte kızarıklıklara, tahrişe ve öksürüğe yol açabiliyor. Kullandığınız ürünlerin kokulu olmasını tercih ediyorsanız yalnızca uçucu yağlarla kokulandırılmış olanları tercih edin. Daha da iyisi, bunları karıştırarak kendi parfümlerinizi yapın.
Dioxin: Kanserojen olduğu bilinen bu madde, tampon ve ped gibi ürünlerde kullanılıyor. Dioksinler cilt tarafından emilip bağışıklık sorunlarına, endometriyozise ve üreme organı kanserlerine yol açabiliyor.
Fluoride: Fluorid içeren diş macunlarınan uzak durun. Hepimiz içtiğimiz sudan gereğinden fazla fluorid alıyoruz. Fluorid dişleri KORUMADIĞI gibi aşırı miktarda alındığında kansere yol açtığı düşünülüyor.
Kömür katranı (Coal tar): Saç boyalarının çoğunda bulunan bu madde, içlerinde Hodgkin hastalığı (Hodgkin lenfoma) da bulunan çeşitli kanser türleriyle ilişkilendiriliyor. Saçınızı mutlaka boyayacaksanız doğal saç boyalarını veya kınayı tercih edin.
Kurşun (Lead): Beyin rahatsızlıklarıyla ve çeşitli hastalıklarla ilişkilendirilen ağır bir metal. Çok çeşitli kozmetik ürünlerde, özellikle de rujlarda bulunuyor.