Anasayfa / Gıda ve Sağlık / doktorculuk / Kozmetik Ürünlerinde Bulunan 6 Tuhaf Madde

Kozmetik Ürünlerinde Bulunan 6 Tuhaf Madde

 

Kozmetik ürünlerinde sağlığa zararlı maddeler bulunabileceğini artık hemen hepimiz biliyoruz. Hatta etiketinde “zehirli madde içermez” yazan ürünlerde bile şüpheli kimyasallar bulunabiliyor: Kaliforniya Zehirli Madde Denetleme Dairesi’nin Nisan ayında yaptığı bir araştırmada, zehirli madde içermediği iddia edilen tırnak cilalarında [madde tag=”F” title=”formaldehit”], [madde tag=”D” title=”dibütil”] [madde tag=”F” title=”ftalat”] ve toluen gibi kimyasallara rastlanmış. Ancak bu yazımızda biz biraz daha farklı maddelerden bahsedeceğiz: Kozmetik ürünlerinde bulunabilecek “tuhaf” maddeler. Belki zehirli olmayabilirler, ancak yine de vücudunuza sürmek isteyeceğiniz cinsten değiller…

Böcek Ezmesi
“Karmin kırmızısı,” doğal bir kırmızı boyaya verilen ad. Boya “doğal” çünkü bir böcekten elde ediliyor: Güney Amerika’nın yarı-tropik bölgelerinde yaşayan koşnil böceğinden (İngilizce adı “cochineal”, Latince adı “dactylopius coccus”). Karmin kırmızısı bazı kişilerde hafif alerjik tepkilere yol açabiliyor, ancak bu maddeye alerjiniz varsa makyaj ürünlerinizi değiştirmeniz yetmez. Çünkü karmin kırmızısı yaygın olarak kullanılan bir gıda boyası. Meyveli yoğurttan tutun da, kolalı içeceklere kadar pek çok üründe var. Starbucks da bir süre önce bazı ürünlerinde bu boyayı kullandığı için topa tutulmuştu.

Pas
Eski adıyla Caladryl, yeni adıyla Kalmosan losyonunun etiketine baktığınızda  ferik oksit adında bir maddeyle karşılaşabilirsiniz. Bu aslında bildiğiniz demir pasıdır. Losyona o güzel pembe rengini veren işte bu pas. İçeriğinde “kahverengi 6” veya “kırmızı 101” bulunan ürünler de benzer şekilde demir pası içerir.

Balina Kusmuğu
Bazen geleneksel yöntemler en iyi sonuçları verir. Parfüm yapımı da istisna değil. Parfümün daha kalıcı olmasını sağlayan maddeler arasında en tercih edilenlerden biri “esmer amber”. Esmer amber ya da ambergris, balinaların sindirime yardımcı olması için salgıladıkları bir madde. İşlevini tamamladıktan sonra da kusularak dışarı atılıyor. Esmer amber çok pahalı bir madde olduğu için genellikle kaliteli parfümlerde kullanılıyor. Yani parfümünüz pahalıysa, içinde balina kusmuğu olma ihtimali daha yüksek! Daha ucuz parfümlerde esmer amber muadili sentetik maddeler kullanılıyor. Neyse ki son zamanlarda araştırmacılar esmer amberin yerine geçecek başka bir doğal madde keşfettiler. Kanada köknarının reçinesi, parfümlerde en az esmer amber kadar kalıcılık sağlıyor. Böylece pahalı kusmuğa da bir alternatif bulunmuş oluyor.

Acı Biber Yağı
Dudaklara dolgunluk veren dudak parlatıcıların içinde ne var, biliyor musunuz? Acı biber yağı. “Kapsikum” adı verilen bu madde, biber gazının da etkin maddesi! Dudak parlatıcıya eklendiğinde biberin “yakıcı” etkisi, dudakların şişmesini ve kızarmasını sağlıyor. Yani dudaklarınızda bir tür alerjik tepkiye yol açıyor. Kapsikum bir gıda maddesinden elde edildiği için zehirli değil, ancak kesinlikle tahriş edici.

Koyun Yünü Yağı
Kozmetik dünyasının gözde yumuşatıcılarından birisi olan lanolin, aslında koyun yününden elde edilen bir yağ. Lanolin çatlak deriyi onarır, cildi nemlendirir ve uzun süre yumuşak kalmasını sağlar. Bu yüzden gündelik vücut kreminden tutun da, emziren annelerin kullandığı meme ucu kremine kadar pek çok kozmetik ürünün içinde bulunur. Lanolin, koyunlar tarafından yünlerini kuru tutmak için salgılanır. Lanolini yünden ayırmak için yün, merdanelerden geçirilir.

Yumurta Akı
Evde kolayca yapabileceğiniz yüz maskelerinden biri, yumurta akıyla limon suyunun karışımından oluşur. Yumurta akının içinde bulunan albümin, maskenin kırışıkları azaltmasını sağlar. Albümin kan plazmasında bulunan bir proteindir. Cilde uygulandığında cildin toplanmasına ve sıkılaşmasına yardımcı olur. Bu yüzden kırışık giderici kremlerin hemen hepsinde vardır, ancak etkileri geçicidir. Kozmetiklerde kullanılan albüminin çoğu tavuk yumurtalarından elde edilir, ancak sığır veya insan kanından elde edilen cinsleri de vardır.

Kaynak:
Allison Ford ve Divine Caroline, Care2

 

Bu Yazı İlginizi Çekebilir

Sizden Gelenler: Emzirenler için Çatlak Kremi Tarifi

Biliyorum ki, başlığı okuyunca taze anneler kadar bir zamanlar emzirmiş olanlar da acıyla yüzlerini buruşturdular. Okuyucularımızdan Esra Bozkurt'tan yapımı son derece basit bir çatlak kremi tarifi geldi. Bu tarifi lanoline alternatif olarak düşünebileceğiniz gibi, özellikle kış aylarında dudak ve el nemlendiricisi olarak da kullanabilirsiniz...

Bir yorum

  1. Böcek ezmesi ve balina kusmuğu tavladı beni! En ilgisiz kişi bile ilgilenecektir bu içerikle. Böcek kırmızısını biliyordum ama balina kusmuğunu ilk kez duydum. Peki o kusmuğu nasıl topluyorlarmış acaba? Losyonlarda pas kullanılması ise kulağa hiç hoş gelen bir şey değil. Durduk yerde yüzüme neden pas süreyim canım?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -2 (from 2 votes)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir