Foto: flickr kullanıcısı Joe Shlabotnik
Environmental Working Group (EWG), bir süre önce 2012 “Güvenli Güneş Kremi” Rehberi‘ni ve “Utanç Listesi”ni yayınladı. (Sitelerine kullandığınız güneş koruyucu ürünün markasını girip kaç puan aldığına da bakabilirsiniz.)
İşte en iyiler… ve de utanç listesi…
Daha önce de olduğu gibi, en güvenli kabul edilen güneş kremleri, çinko oksit veya titanyum oksit içeren, mineral koruyucular… (Fiziksel koruyucularla mineral koruyucuları nasıl ayırt edeceğinizi öğrenmek için Acemi Anne Esra Sert’in şu yazısını okuyabilirsiniz.) Oksibenzon gibi hormonal bozukluklara ve alerjik tepkilere yol açan suni kimyasallardan üretilen kremlerse genellikle utanç listesinde yer alıyor. Sprey ve toz halindeki güneş koruyucular tavsiye edilmiyor. Bunların iki önemli kusuru bulunuyor: Birincisi, sıvıyı püskürtmek için kullanılan gaz ve koruyucu zerrecikleri solunum yoluyla ciğerlere giriyor. İkincisi, bunlarla korunacak bölgeleri düzgünce kaplamak kolay olmuyor. Islak mendil şeklindeki güneş koruyuculardan uzak durulması öneriliyor, çünkü kimse bunların ne derece faydalı olduğunu bilmiyor. Buna ek olarak, pahalı güneş kremlerinin genellikle hesaplı ürünlerden daha iyi veya güvenli olmadığı hatırlatılıyor. Akılda tutulacak bir başka konu da, bir ürünün “bebekler için” veya “çocuklar için” şeklinde pazarlanmasının o ürünün güvenli olduğu anlamına gelmediği.
2012 raporunda 8 şaşırtıcı gerçek ortaya çıkmış:
1- Güneş koruyucu ürünlerin cilt kanserinden koruduğu şüpheli!
Güneş koruyucu ürünlerin tek başlarına pek çok cilt kanseri türünden ve erken yaşlanmadan korumadığı bulunmuş. Bunları kullanmanın yanı sıra, dışarıya çıkarken koruyucu giysi ve şapka kullanmak ve gölgeyi tercih etmek tavsiye edilmiş.
2- Güneş koruyucu ürünler, en ölümcül cilt kanseri türüne yakalanma riskini artırabilir!
Güneş kremi kullanıcılarının melanomaya daha sık yakalandığı tespit edilmiş. Araştırmacılar, güneş kremi kullananların yersiz bir güven hissiyle güneşte daha uzun kaldığından ve daha çok radyasyona maruz kaldığından şüpheleniyor. Güneş kremlerinin içindeki kimyasalların güneş altında çözünürken serbest radikaller salması da bir diğer ihtimal. Tekrarlıyoruz: Giysi, gölge ve zamanlama.
3- Yüksek koruma faktörlü güneş kremleri diğerlerinden daha etkin olmayabilir!
SPF 50’den yüksek koruma faktörleri yanıltıcı bulunmuş. Çok yüksek korumalı güneş kremleri cildi UVB ışınlarından koruyup yanıkları önlerken, UVA’nın yol açtığı hasarı önlemeyebiliyor. Ayrıca güneşten korunmak için ilave önlemler alınmasını ya da kremin belli aralıklarla tekrar sürülmesini ihmal ettirebiliyor.
4- Güneşten aşırı korunmak D vitamini eksikliğine yol açabilir!
Vücudumuzun temel D vitamini kaynağı güneş. Cilt rengimize ve günün saatine göre, günde 10-15 dakika korunmaksızın güneşe çıkmak şart.
5- A vitaminli güneş ürünleri kanser oluşumunu hızlandırabilir!
“Retinil palmitat” veya “retinol” adlarıyla da bilinen A vitamini, bir antioksidan olduğu için cilt yaşlanmasını geciktiriyor. Fakat bazı araştırmalara göre, güneş altında sürüldüğünde, cilt tümörlerinin gelişimini ve doku bozulmalarını hızlandırıyor. Güneş koruyucu ürünlerin %25’inde A vitamini bulunuyor.
6- Güneş ürünlerinin yan ürünü: Serbest radikaller!
Güneş kremleri doğru uygulanmadığında, içlerindeki maddeler, cildi yaşlandıran serbest radikallere davetiye çıkarıyor. Bunların cilde verdiği zarar, UV ışınlarının verdiği zarardan fazla olabilir.
7- Hangisini alırdınız? Nanomaddeler mi, hormon bozucular mı?
Kimyasal güneş kremleri deri tarafından emiliyor, güneş altında bozuluyor ve hormon sistemimizi bozabiliyor. Mineral güneş kremleriyse (çinko ve titanyum oksit) nano ölçekli parçacıklar içeriyor.
Mineral ürünler, güneş ışığı altında değişime uğramadıkları ve deri tarafından emilmedikleri için şimdilik daha güvenli kabul ediliyor. Mexoryl SX iyi seçeneklerden biri; ama henüz pek az üründe bulunuyor. Tinosorb S ve M ise yeni geliştirilen maddeler.
Mineral ürünlerden hoşlanmayanlar için avobenzonlu (%3) ürünler önerilmiş. Hormon bozucu oksibenzondan ise uzak durulması tavsiye edilmiş. Özellikle de çocuklarda!
8- Avrupa bu alanda Amerika’dan birkaç adım önde!
Avrupa’da üretilen güneş kremlerinde hem UVA koruması sağlayan daha fazla madde kullanılabiliyor, hem de zehirli maddeler konusunda daha hassaslar. Amerika’da ise FDA, “sunblock,” “waterproof” gibi yanıltıcı ifadelere izin vermeye devam ediyor. Yeni güneş koruyucu maddelerinse tek tek ve bir arada etkinliğini ve güvenilirliğini değerlendirmiyor. Hormon bozucularla ve A vitamini kullanımıyla ilgili bir girişimi de yok.
Kafanız mı karıştı? Özetleyelim…
- Güneş kremi kullanmak, güneşin zararlı ışınlarından korunmanın yollarından yalnızca biri. Güneşin en kızgın olduğu saatlerde gölgede durmak ve açık renkli, hafif giysilerle dolaşmak da etkili yöntemler. Hem böylece D vitamini eksikliği ihtimali de azalıyor.
- Güneş kreminin koruyucu etkisinden tam faydalanabilmek için kremi güneşe çıkmadan yarım saat önce sürmek ve her iki saatte bir uygulamayı tekrarlamak gerekiyor. Aksi takdirde, güneş kremi kullananlar, kullanmayanlara göre bazı kanser türlerine ve erken yaşlanmaya daha yatkın hale geliyor.
- Doğru bilinen yanlışlara ve pazarlama hilelerine dikkat: Yüksek koruma faktörlü kremler yüksek koruma sağlamayabilir; hatta vücudunuza gereğinden fazla kimyasal girmesine yol açabilir. Pahalı kremler, ucuz olanlardan daha etkili olmayabilir. Aynı şekilde, bebek ve çocuklar için üretildiği söylenen kremler de, içerik olarak yetişkinlerin kremlerinden hiç farklı olmayabilir.
çok güzel bir anlatım olmuş ağzınıza sağlık bana kendi doktorum 50 fak güneş koruyucu içinde 20 ayrı kimyasal madde var sen güneşe çıkma yeterli demişti demekki haklıymış.
ama maalesef ki seboreik dermatit teşhisi yüzünden koruyucu kullanıyorum fakat 30 fakt.
oldukça faydalı ve güzel bir yazı olmuş elinize sağlık