Biraz da eğlenelim.
Bu yazımız kozmetik ürünlerin içindeki kimyasallarla ilgili değil. Düpedüz sakarlıkla veya dalgınlıkla ilgili…
Kozmetik ürünlerin kullanımı genellikle ciddi kazalara yol açmaz; tabii ağzınızda sigarayla saç spreyi sıkmadığınız ya da sprey güneş kremi sürdükten sonra ızgaranın başına geçmediğiniz sürece. Ancak yine de güzelleşmek uğruna sağlığından olan var.
Medicinenet internet sitesinin yaptığı araştırmaya göre, makyaj yaparken veya kozmetik ürün kullanırken başımıza gelebilecek “iş kazaları”ndan bazıları şöyle:
Rimel fırçasının göze kaçması! Makyaj “iş kazaları”nın başında, rimel fırçasının korneayı çizmesi geliyor. Bu tür yaralanmalardan korunmak için hareket halindeki araçlarda rimel sürmeyin. Mümkünse oturur halde ve dirseğinizi bir yere dayayarak göz makyajınızı yapın. Kornea çizilmesi genellikle ciddi bir rahatsızlık değildir. Ancak yara mikrop kaptığı takdirde kızarıklık, kaşınma ve şişlik oluşabilir. Mikrop kapan yara tedavi edilmezse, görme kaybına varan komplikasyonlar doğabilir.
Foto: Maurina, Flickr.com
Saç maşası yanıkları. Saç maşasını güvenle kullanmak maharet ister. Özellikle aceleniz varsa veya sabah kahvenizi henüz içmediyseniz, titrek ellerinizle sıcak maşayı cildinize değdirmeniz işten bile değildir. Hele bir de evde küçük çocuk varsa, risk katmerli olarak artar! Bu minik yaratıklar siz saçınızı yaparken ayaklarınızın dibinde oynamaya ve dikkatinizi dağıtmaya bayılırlar. Yapılan araştırmalara göre saç maşaları 230 dereceye kadar ısınabiliyor ve soğumaları 40 dakika sürebiliyor. Maşa ya da kordonu çocukların erişebileceği bir yerde bırakılmışsa, rahatlıkla çocuğun eline geçebiliyor. Çocuklarda saç maşası yaralanması o kadar yaygın ki, İngiltere’deki Glasgow Ulusal Sağlık Merkezi, konuyla ilgili bir kampanya başlatmış. Kampanya, kullanıcılara, saç maşalarını ortada bırakmama alışkanlığını kazandırmayı hedefliyor.
Manikür/pedikür kazaları. En yaygın kozmetik “iş kazaları” arasında manikür-pedikür kazaları yer alır. Manikür ve pedikür sırasında tırnak etrafındaki ölü derilerin temizlenme işlemi kimi zaman canlı dokuyu da etkileyebilir. Bunun sonucunda, kanama, kan oturması veya kızarıklıklar meydana gelebilir; bunlar daha sonra mikrop kapabilir. Ağır vakalarda tırnağın düşmesi, kendiliğinden düşmezse çekilmesi dahi söz konusu olabilir. Bu yüzden manikür ve pedikür yaparken tırnak etlerini derinden kesmemeye ve tırnak diplerini kanatmamaya özen gösterilmelidir. Bir diğer tehlike, “kalıcı manikür” olarak bilinen uygulamalardır. Bu işlem sırasında kullanılan kimyasallar genellikle çok tahriş edici olduğundan, parmak ucu ve tırnak dibi sinirlerinin tahrip olmasına ve kalıcı hasara yol açabilir.
Göze parfüm/saç spreyi kaçması. Kullandığınız parfüm/saç spreyinin cinsine ve gözünüzün hassasiyetine bağlı olarak bu olay, kısa süreli acıdan tutun, korneanızın hasar görmesine kadar değişik sorunlara yol açabilir. Pek çok parfüm ve saç spreyinde alkol bulunur. Bu kimyasal gözlerimizi tahriş ettiği için, ürünün göze kaçmasının ardından keskin bir yanma hissi duyarız. Bu ilk etki genellikle kısa sürer. Bu sırada gözleri bol suyla yıkamak acının dinmesini hızlandırır. Çoğu kişi için parfüm ya da saç spreyinin yaratacağı rahatsızlık bundan ibarettir: ama özellikle aşındırıcı kimyasallar içeren bir saç spreyi kullanıyorsanız ve/veya gözünüz hassas yapıdaysa, gözde kızarıklık, kaşıntı, bulanık görme ve ışığa karşı hassasiyet gibi belirtiler oluşabilir. Bunlar genellikle bir süre sonra kendiliğinden yok olur, ancak ciddi vakalarda alerji tedavisi gerekebilir.
Kozmetik ürünlerin paylaşımından kaynaklanan enfeksiyonlar. Kozmetik ürünlerin birden fazla kişi tarafından kullanılması, ciddi enfeksiyon riski yaratır. Özellikle genç kızlar arasında yaygın olan bu davranış, bir kişiden diğerine mikrop transfer edilmesine yol açabilir. En fazla risk taşıyan organ, yine gözlerimizdir. Göz ve göz çevresi genellikle nemli olduğundan mikroplar için çok cazip üreme merkezleridir. Makyaj fırçalarınızı tükürükle ıslatmak gibi bir alışkanlığınız varsa ağzınızda yaşayan 400’ün üzerindeki bakteri türünden bir veya birkaçı da bu potpuriye katılabilir. Kozmetik ürünlerin ve makyaj malzemelerinin paylaşılması, ciltte sivilce ve siyah nokta oluşması, gözdeki arpacıkların, dudaktaki uçukların, hatta çeşitli hastalıkların bulaşması gibi sorunlara yol açabilir.