Pate Dentifrice du Docteur Pierre
Louis-Maurice Boutet de Monvel afişi
Geçen haftaki Otopsi‘de bir diş macununun içindekileri ayrıntılı bir biçimde inceledik. Her markanın kendine has bir formülü var. Şimdi bir de diş macunlarının içindeki maddelere genel olarak bakalım…
Piyasadaki her diş macunu, üç aşağı beş yukarı aşağıdaki maddeleri içeriyor:
[madde tag=”F” title=”Fluorid:”] Dişleri yiyecek-içeceklerde bulunan ve bakterilerin ürettiği aside karşı daha dirençli hale getirir, çürükleri önler. Etiketlerde [madde tag=”S” title=”sodyum monofluorofosfat”], stannous (kalay) fluorid veya [madde tag=”S” title=”sodyum fluorid”] adıyla geçebilir.
[madde tag=”A” title=”Aşındırıcılar:”] Diş macununun temizleme özelliği bu maddelerden gelir. Lekeleri, plağı dişlerden sökerler. Etiketlerde kalsiyum fosfat, alumina, [madde tag=”K” title=”kalsiyum karbonat”] ve [madde tag=”S” title=”silika”] adıyla geçer. Bazı diş macunları, diş minesine zarar verecek ve diş hassasiyeti yaratacak kadar aşındırıcıdır.
[madde tag=”D” title=”Deterjanlar:”] Diş macunundan beklediğimiz, ama diş temizliğine pek bir katkısı olmayan köpürme özelliği bunlardan gelir. En sık kullanılanı [madde tag=”S” title=”sodyum lauril sülfat”]tır (SLS). Bir araştırmada, bu maddenin ağızdaki aftları artırdığı bulunmuştur. Deterjanların tadını bastırmak için bol miktarda tatlandırıcı ve aroma kullanılır.
[madde tag=”N” title=”Nem tutucular:”] Bunlar diş macununun kurumamasını ve dokusunun bozulmamasını sağlar. Etiketlerde çoğunlukla [madde tag=”G” title=”gliserin”], [madde tag=”S” title=”sorbitol”] ve aqua (su) adıyla geçer. [madde tag=”X” title=”Xylitol”] (ksilitol) de çok sık kullanılmayan, ama çürük önlemeye de yardımcı bir nem tutucu ve tatlandırıcıdır.
[madde tag=”K” title=”Kıvamlandırıcılar:”] Diş macununun kıvamını [madde tag=”K” title=”karragenan”], [madde tag=”S” title=”selüloz sakızı”] ve [madde tag=”K” title=”ksantan sakızı”] gibi kıvam artırıcılar belirler.
[madde tag=”K” title=”Koruyucular:”] Diş macununun içinde mikroorganizma oluşmasını engelleyerek, oda sıcaklığında bozulmadan saklanabilmesini sağlar. Etiketlerde [madde tag=”S” title=”sodyum benzoat”], metil [madde tag=”P” title=”paraben”], etil paraben, [madde tag=”T” title=”triklozan”] gibi isimlerle geçer.
[madde tag=”A” title=”Aroma:”] Diş macunlarının kuvvetli kokusu, içlerindeki deterjanların tadını ve kokusunu bastırmak içindir. [madde tag=”L” title=”Limonen”] ve [madde tag=”O” title=”öjenol”], diş macununa koku veren maddelerden bazılarıdır.
[madde tag=”T” title=”Tatlandırıcılar:”] Diş macununun şekerli tadı bunlardan gelir. Çürük oluşumuna sebep vermemek için suni tatlandırıcılar kullanılır. En sık kullanılanı [madde tag=”S” title=”(sodyum) sakarin”] ve [madde tag=”S” title=”sorbitol”]dür.
[madde tag=”B” title=”Boyalar:”] Bu sentetik boyalar katılmadığında diş macunu itici görünebilir. Başında [madde tag=”C” title=”Cl”] harfleri olan 5 rakamlı kodlar (Cl 12345 gibi) bu boyaların rengini ifade eder. [madde tag=”T” title=”Titanyum dioksit”], diş macununu beyazlatmak için kullanılan boyaların başında gelir. Diş beyazlatma ürünlerinde kullanılan titanyum dioksitse, dişleri aslında beyazlatmaz, sadece geçici bir süre üzerlerinde beyaz bir tabaka oluşmasını sağlar ve zamanla tükürükle yutulur.
Kaynak:
“The Secret House: The Extraordinary Science of an Ordinary Day”-David Bodanis
SaveYourSmile
Wikipedia