Bana “uzman” dendikçe ısrarla vurgulamak zorunda kalıyorum, “Ne çevre mühendisiyim, ne kimyacıyım; kendi halinde bir kitap çevirmeniyim,” diye.
Zararlı kimyasalları hayatımdan eksiltme maceramın yanı sıra çeviri maceram da devam ediyor. İnsanın ilgi alanıyla işi birleşinceyse tadından yenmiyor.
Redhouse Kidz’den en son çıkan çevirimin adı, Ne Nasıl Yapılıyor: Her Gün Kullandığımız Şeylerin Öyküsü. Ve bu konu, bir anlamda dünkü Eşyanın Hikâyesi konusunun devamı niteliğinde.
Kitabın tanıtım yazısından:
Ne Nasıl Yapılıyor, gündelik hayatımızda hiç sorgulamadan kullandığımız birçok şeyin nasıl yapıldığını, yapımlarında dünyamızın hangi kaynaklarının kullanıldığını anlatırken bir yandan da birçoğu sürdürülebilir olmayan bu kaynaklar hakkında farkındalık yaratmayı hedefleyen üç boyutlu bir rehber kitap. Kalın karton sayfalar üzerine basılmış dokuz bölümden oluşan kitapta fabrikaların ve çiftçiliğin tarihinden yediğimiz şeylerin nereden geldiğine, çikolata, kumaş, kâğıt, plastik, cep telefonu gibi her gün kullandığımız şeylerin yapım sürecinden geridönüşüm ve sürdürülebilir kaynaklar kullanmanın önemine birçok konu anlatılıyor. İlginç görselleri ve sayfaların her yerinden fışkıran açılır kapanır ya da çekince ortaya çıkan kulakçıkları sayesinde bu rehber kitabı elinize alınca eğlenceli bir görsel yolculuğa çıkacaksınız.
Kitap, çocuk kitabı olarak tasarlanmış ve de çocukları sürdürülebilir üretim ve atık gibi kavramlarla tanıştırmak için bire bir. Ama bence neyin nasıl yapıldığını, ne kadar akıl almaz yöntemlerle ayağımıza kadar getirildiğini ve de bunun bedelini kimlerin ödediğini biz büyüklerin de hatırlaması gerekiyor.
Kitabın bölüm başlıkları şöyle:
Fabrikaları kim icat etti?
Hamburgerler nereden gelir?
Ağaçta çikolata yetişir mi?
Giysilerimiz nereden geliyor?
Ağacı kâğıda nasıl dönüştürüyoruz?
Lastik ördek neden yapılır?
Goriller ve cep telefonları arasındaki bağlantı ne?
Tek kullanımlık ne demek?
Diğer canlılardan neler öğrenebiliriz?
Yazan: Christiane Dorion
Resimleyen: Beverley Young
3 boyutlu Kitap Tasarım: Andy Mansfield
Çeviren: Mercan Yurdakuler Uluengin
Yayın Yönetmeni: Ebru Şenol
Editör: Turgay Bayındır
Yaş Grubu: 7 yaş ve üstü