Anasayfa / Hobi / Zehirsiz Dövme

Zehirsiz Dövme

Daha önce zehirsiz dövme konusunda soru soranlar olmuştu. Dövme mürekkepleri genellikle ftalat, aromatik hidrokarbonlar, kobalt veya alüminyum gibi zararlı maddeler içeriyor. Görünüşe göre şimdilik %100 güvenli diyebileceğimiz dövme mürekkebi yok.

Ama cildinizi sanat eserine çevirmenin başka yolları var: Mesela yıldırım çarpması.

Şaka bir yana, ortaya çıkan desenler harika.

yildirim_carpmasi_fraktal_dovme01

Bu sayfadaki “dövme”lerin tümü, yıldırım çarpması sonucu oluşmuş. 

yildirim_carpmasi_fraktal_dovme04

Yıldırım çarpması genellikle ölümle sonuçlanan bir kaza. Ama kazayı sağ atlatanların bir kısmının cildinde, “Lichtenberg deseni” olarak bilinen bu desenler oluşmuş. Birer fraktal örneği olan desenler, yarı iletken maddelerden yüksek voltaja sahip elektrik geçtiğinde oluşuyormuş.

yildirim_carpmasi_fraktal_dovme02

Desenlerin isim babası, Alman fizikçi Georg Christoph Lichtenberg’in yarı iletkenlerle yaptığı deneyler sayesinde bu fraktallerin nasıl oluştuğu daha iyi anlaşılmış ve fotokopi makinesinden plazma televizyonlara kadar bir sürü icadın ilk adımları atılmış.

Ne dersiniz? Mürekkeple dövme daha güvenli sanki…

Kaynak:
Altering Perspectives
 

Bu Yazı İlginizi Çekebilir

Cebinizdeki Zehirli Atık

ABD'de yapılan bir araştırmada, evlerin yarısında ev telefonunun olmadığı ya da kullanılmadığı, buna karşılık ortalama 18 ayda bir cep telefonu değiştirildiği ortaya çıkmış. Türkiye'de de böyle bir eğilimin olduğunu söyleyebiliriz. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın tahminlerine göre Türkiye’de yılda 400 bin ton e-atık (elektronik atık) oluşuyor. Ancak bu e-atığın sadece 15 bin tonu, yani kabaca %4’ü geri dönüştürülebiliyor. Gerisi çöpe gidiyor. Bu da hem insan, hem de çevre sağlığı açısından önemli bir tehdit oluşturuyor. Çünkü, başta cep telefonları olmak üzere, pek çok elektronik aygıtın içinde zehirli kimyasallar ve ağır metaller var...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir