Toprağın bize sunduğu gıdalarla besleniyoruz… Topraktan çıkan hammaddeleri hayatımızın her alanında kullanıyoruz… Önünde sonunda toprak oluyoruz… Yine de topraktan korkuyoruz.
Cebimize antibakteriyel mendillerimizi atmadan çocuk parkına gidemiyoruz. Sebze-meyvelerimizi yıkarken, onları pestisit kalıntılarından ziyade toz-topraktan arındırmak var aklımızın ucunda. Evimizdeki bütün yüzeyleri çeşitli kimyasal maddelere bulayarak yuvamıza “toz kondurmuyoruz.” Saksılarımızda bile yapay çiçekler salınıyor.
Foto: Care2
Eskiden temiz görünmek, kişinin yüksek bir sosyal sınıftan olduğunu ifade ederdi. Bugünse toprağın ne kadar sağlıklı bir şey olduğunu yeniden keşfetsek bile ona nasıl yaklaşacağımızı bilemiyoruz. O yüzden gidip steril beyaz masalara uzanıyor, egzotik çamur maskelerine bulanıyoruz.
Halbuki tozla, toprakla, çamurla haşır neşir olmak bize neler neler kazandırabilir:
1. Bağışıklık sistemini güçlendirir: Toprağın içindeki mikroplarla karşılaşmak -özellikle çocukların- bağışıklık sistemini güçlendirir. Steril ortamlarda yaşayan insanlar, hastalık yapan bakterilerle karşılaştıklarında daha savunmasızdırlar. Bağırsaklarımız, vücudumuzun düzgün çalışmasını sağlayan milyonlarca bakteriyle doludur. Erken yaşlardan itibaren çeşitli bakterilerle tanışmak, vücudun zararlı mikroplara karşı antikor oluşturmasını, yararlı bakterilerdense faydalanmasını sağlar. Aşırı hijyen, alerji, astım ve diğer otoimmün rahatsızlıklara davetiye çıkarır.
2. Mutluluk verir: Toprakta yaşayan mycobacterium vaccae adlı bir bakterinin, aynen egzersiz ve antidepresanlar gibi, beynin serotonin üretimini artırdığı kanıtlanmıştır. Ayrıca, ister çocuk olun ister büyük, toprakla oynamak eğlenceli bir şeydir!
3. Detoks yapar: Ağız yoluyla alınan bazı kil türleri gerçekten de vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Hayvanlar bile zehirli bitkileri yedikten sonra kil veya toprak yerler. Negatif yüklü bu killer, neredeyse her zaman pozitif yüklü olan toksinleri manyetik olarak kendilerine çeker, sonra da dışkı yoluyla vücuttan atılırlar. Gözenekleri temizleyip küçülten kil, ayrıca cilt için de yararlıdır.
4. İnsanı dışarı çıkarır: Yürüyüş, bahçıvanlık, kampçılık, bisiklet gibi bazı “kirli” etkinlikler, açık havadan yararlanmanızı sağlar.
İnsanoğlu binlerce yıldır toz toprak içinde, hatta toprağı yiyerek yaşıyor. Toprağa çamur atmayı bırakıp dışarı çıkmanın tam vakti!
Kaynak:
Jordyn Cormier, Care2