Foto: Greenpeace
25 Kasım’da İstanbul, Suadiye Zara mağazası önünde Greenpeace gönüllülerinin yaptığı eylemden
Daha önceki bir yazımızda Greenpeace’in tekstil sektörünün kirli çamaşırlarıyla ilgili raporlarından söz etmiştik. Kasım 2012’de yayımlanan Zehirli Giysiler: Modada Büyük Hile (Toxic Threads: The Big Fashion Sticht-Up) isimli raporda da tekstil imalat tesisleriyle su kirliliği arasındaki ilişkiye dikkat çekilerek, Detoks kampanyasına çağrılan firmaların sayısı artırıldı.
Greenpeace, tekstil üretiminde kullanılan ve giysiler yıkandıkça yavaş yavaş doğaya salınıp suları kirleten, canlıları zehirleyen, hormonal bozukluklara, üreme bozukluklarına ve kansere yol açan kimyasal maddelerin belli bir takvim doğrultusunda ortadan kaldırılmasını amaçlıyordu. Puma, Nike, Adidas, Li-Ning, H&M, C&A ve Marks & Spencer gibi bazı markalar, Greenpeace’in bu çağrısına uyarak çeşitli hedefler belirlemişlerdi.
Bağımsız bir laboratuvarda incelenen Zara markalı giysilerden çoğu yukarıda sözü edilen kimyasalları içeriyordu. Yılda 850 milyon adet giysi satan bir firmanın suyla yaşam bulan canlılar üzerindeki etkisini dikkate alan Greenpeace, 20 Kasım 2012’de gözünü dünyanın en büyük perakende satıcısı olan Zara’ya çevirdi.
Kampanya çok kısa sürede meyvesini verdi. Toplanan 300 binden fazla imza, sosyal medya üzerindeki talepler ve mağazaların önünde yapılan eylemler sonucu, Zara bir dokuz gün gibi kısa bir süre içinde, 2020 yılına kadar tüm ürünlerinden ve tedarik zincirinden zehirli kimyasalları arındıracağını açıkladı.
Darısı diğer markaların başına.
Bir sonraki yazımızda gardrobunuzu toksinlerden arındırmanın yollarından bahsedeceğiz.