Greenpeace UK blogunun gardırobumuza daha az toksin sokmakla ilgili önerilerine devam ediyoruz. Yazının birinci bölümü burada.
Foto: Lu Guang, Greenpeace
Tekstil üretimiyle geçinen Gurao’da (Çin), bir aile atölyesinde paçavraları ayıran çocuklar
8) Çocuk işçilere ve işçi sömürüsüne hayır deyin
Kahve, çay, muz ve çikolatadan sonra, adil ticaret giyime de sıçradı. Adil ticaret, işçilerin insanca koşullarda çalışabilmesini, geçinebilecek kadar para kazanmasını ve çocukların işçi olarak çalıştırılmamasını sağlıyor.
Adil ticaret sayesinde örneğin pamuk üreticileri, sattıkları pamuktan eskisine göre %40 ila 70 daha fazla kazanıyor. Adil ticaret ürünü bir tişörtün tüketiciye maliyetiyse sıradan bir tişörtten yaklaşık 7-8 TL fazla. Fairtrade International, dünya çapında 25 üyeden oluşuyor ve adil ticaretin yaygınlaştırılması için faaliyet gösteriyor. Henüz Türkiye’yi kapsayan bir şubeleri yok. Bu konularda önemli gelişmelerin takip edilebileceği İngilizce iki önemli site daha var: Clean Clothes ve Labor Rights.
9) Eskitilmiş kotları almadan iki kez düşünün
Eskitilmiş denim son yıllarda iyiden iyiye moda oldu. Fabrikaların bu etkiyi yaratmak için çoğu zaman kimyasal işlemler uyguladığını biliyor muydunuz?
Bir de taşlama gibi mekanik eskitme yöntemleri var. Kot kumaşlarını yıpratmak için üzerlerine basınçlı kum püskürtülüyor. Bu da fabrika işçilerinde ölümcül bir akciğer rahatsızlığına neden oluyor.
Daha siz satın almadan eskitilmiş, üstelik bu uğurda başkalarının sağlığının bozulmasına katkıda bulunmuş bir giysi almak yerine, kullanıla kullanıla eskimiş bir kot alabilirsiniz. İkinci elden şaşmayın!
10) Yeşil çamaşır yıkama alışkanlıkları edinin
Giysilerin çevre üzerindeki en önemli olumsuz etkilerinden birini de çamaşır yıkama teşkil ediyor! Çamaşır makinenizi tam dolduktan sonra çalıştırarak ve mümkünse soğuk suyla yıkama yaparak bu etkiyi azaltabilirsiniz. Zehirsiz Ev’in buradaki önerilerine de bakabilirsiniz.
11) Gardırobunuzu hafifletin
Kullanılmadığı halde dolabınızı işgal eden giysileri azat edin! Bir arkadaşınıza verin, takas edin, bağışlayın, satın ya da Freecycle‘a koyun.
12) Geri verin
Patagonia gibi bazı üreticiler eskimiş giysileri geri alıyor. Neden başkaları da yapmasın?
13) Markalarla yakın temasta kalın
En sevdiğiniz markaların internet sitelerini ziyaret edip çevreyle ilgili politikalarını öğrenin. Eğer yoksa veya yeterli değilse, onlara ürünlerini çok sevdiğinizi ama daha fazlasını beklediğinizi bildirin.
14) Farkındalık yaratın
Arkadaşlarınıza bildiklerinizi anlatın. Tekstil endüstrisindeki zararlı kimyasallardan ne kadar çok kişi haberdar olursa, büyük üreticilerin bu konuda bir şeyler yapma ihtimali o kadar yüksek.