TOHUMLARA ÖZGÜRLÜK Küresel Girişimi, 2 Ekim’den (Gandhi’nin doğum günü) 16 Ekim’e kadar (Dünya Gıda Günü), Tohumlara Özgürlük konusunda etkin ve etkili bir sivil toplum hareketi yaratmayı, böylelikle bireylere ve hükümetlere “uyanın” çağrısı yapmayı amaçlayan bir kampanya başlattı. Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği de bu kampanyaya 6-7 Ekim’de %100 Ekolojik Pazar’da yerli tohumlar dağıtarak, Tohum Takas Ağı Projesini anlatarak ve dans ederek katılıyor!
Çizimler: Buğday Derneği’nin duyurusundan…
Buğday Derneği, 2011’de başlattığı Tohum Takas Ağı Projesi ile, proje koordinatörleri ve ziraat mühendisleri öncülüğünde nesli tehlike altında olan deli bezelye, pembe domates, kavılca buğdayı, osmanlı çileği gibi atalık tohumlarımız başta olmak üzere, çeşitli nedenlerle artık kullanılmayan yerli tohum çeşitlerimizi araştırarak temin ediyor ve ekolojik üretim yapan çiftliklerde ekimleri organize ediyor.
Proje kapsamında bu tohumlar, yerel tohum çeşitlerinin korunmasının gerekliliğine inanan hobi bahçeleri, balkon bahçeleri gibi kentsel tarım modellerine de ulaştırılacak. Tüm bu faaliyetlerle, çiftçiler ve tohum severler arasında bir “yerel tohum takas ağı” oluşturulması amaçlanıyor. Adım Adım Oluşumu’nun katkılarıyla gerçekleştirilen proje kapsamında bugüne kadar 42 farklı türde olmak üzere 150 kadar tohum çeşidi toplandı, ekildi ve paylaşıldı.
TARİH VE YER: 6 Ekim – Şişli %100 Ekolojik Pazar, 7 Ekim – Kartal %100 Ekolojik Pazar
PROGRAM:
11.00 Tohumlar için Sivil İtaatsizlik Eylemi nedir? Buğday’ın Tohum Takas Ağı Kampanyası
11.30 Balkon Bahçeciliği Atölyesi, Leyla Kabasakal (Slow Food Balkon Bahçeleri Konviviyumu)
12.00 Tohumlar İçin Kekeça (Kendi Kendini Çal), Tugay Başar
13.30 Balkonda yetiştirilebilecek “gerçek” yeşillik tohumlarının dağıtılması.
Ayrıca, gün boyunca Sinek Sekiz Yayınevi de Dünyaca tanınan doğa aktivisti Vandana Shiva’nın derlediği, Aykız Doğan’ın çevirisiyle yayımlanan “Tohum ve Gıdanın Geleceği Üzerine Manifestolar” kitabını tüm kitapçılardan önce ilk kez %100 Ekolojik Pazarlarda tanıtacak.
Vandana Shiva’nın kampanyayı anlattığı video da aşağıda:
Kaynak:
Buğday Derneği
Facebook.com/events
bu konunun gündeme getirilmesin dolayı teşekkür ederim insanlık adına.Çiftçinin kendi tohumunu ekememesi bizim de ayıbımız..bunların olmasına göz yummamalıyız.birlik olmak ve direnç göstermek gerekiyor insan sömürücülerinin karşısında