Anasayfa / Gıda ve Sağlık / gıda / Tartışmalı İçecek Katkı Maddesi: BVO

Tartışmalı İçecek Katkı Maddesi: BVO

Coca-Cola Company, Fanta ve Powerade gibi meyveli içeceklerinde ve spor ürünlerinde bulunan BVO isimli katkı maddesini ürünlerinden çıkarmaya hazırlanıyor. Aynı maddeyi geçen yıl spor içeceklerinden çıkaran Pepsi ise, BVO’yu Mountain Dew ve AMP isimli ürünlerinde kullanmayı sürdürüyor.

bvoFoto: hurriyet.com.tr

BVO, brominated vegetable oil‘un kısaltması. Yani bromlu bitkisel yağ. Özellikle narenciyeli meşrubatların ayrışmamasını sağlayan bir stabilizatör.

BVO, ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin güvenli olarak tanımladığı katkı maddeleri listesinden 1970’te düşmüş. Ancak içecek şirketlerinin BVO’yu belli bir miktarda kullanmalarına izin verilmiş. Avrupa Birliği, Hindistan ve Japonya’da ise gıda katkı maddesi olarak kullanımı yasak.

Mayo Clinic araştırmacılarına göre BVO içeren ürünlerin aşırı derecede kullanımı; hafıza kaybı, deri problemleri ve sinir problemleri gibi sağlık sorunlarına neden olabiliyormuş.

Coca-Cola sözcüsü Josh Gold, konuyla ilgili açıklamasında BVO’nun kaldırılması adımının güvenlikle ilgili olmadığını ve ürünlerinde kullandıkları muhtevanın her zaman güvenli olageldiğini vurgulamış. Bu durumda neden kaldırdıklarını gerçekten merak ediyor insan. Bir de tabii bundan sonra yerine ne kullanacaklarını…

Kaynak:
hurriyet.com.tr
wikipedia.org
 

Bu Yazı İlginizi Çekebilir

Greenpeace, Give Me Some Peace!

İngilizce başlık için baştan özür... Tepemin attığı bir anda yazmıştım. Sonradan sinirim geçince yayınlamadım yazıyı. Şimdiyse olayın kendisi için değil, ama hoşlanmadığım bir zihniyeti örneklemek için yayınlıyorum. Vapur çıkışında, kalabalık caddelerde önünüzü kesen, konuşa konuşa sizinle birlikte metrelerce yürüyen yeşil tişörtlü çocuklar var ya, onlardan biri attırdı tepemi. Greenpeace gönüllüsü gençlerden söz ediyorum.

Bir yorum

  1. Bu emülsiyon ajanı yağın sebep olduğu şey, bromizm adı verilen brom zehirlenmesidir. Bunu başarabilen arkadaş, her gün 4 litre kola içmeyi başarabilmiş. 1997’de literatüre girmiş. O kadar kola tüketimine bağlı olarak başka sorunlar yaşayabilmesi de muhtemel imiş zaten 🙂 Araştırma raporu da şu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9140329 – Kısaca her şey dozunda güzel. Yazılarınıza devam ediniz. Yazılarınızı ilgi ile takip ediyorum 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 33 votes)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir