Sağlıklı her insanın vücudunda trilyonlarca bakteri yaşıyor. Öyle ki, kendi hücrelerimizin sayısından on kat fazla bakteri barındırıyoruz vücudumuzda. Bu bakterilerin çoğu bizim için son derece faydalı: Gıdaları hazmetmemize yardım ediyor, bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor ve zararlı mikropların gelişimini frenliyorlar.
İnsan ağzı, bakteri bakımından özellikle zengin bir ortam. Yine de, modern insanın ağzında, örneğin Taş Devri insanına kıyasla çok daha az çeşit bakteri var.
Foto: Science Daily
Adelaide Üniversitesi’nde yürütülen bir araştırmaya göre, insanlık tarihinde iki önemli olay yiyecek rejimimizde büyük değişikliklere yol açmış: Tarım toplumuna geçiş ve Endüstri Devrimi. Her ikisinde de, avcı-toplayıcı toplumların ağızlarında barınan bakteri çeşitliliği önemli ölçüde azalmış.
“E fena mı? Ağzımız artık daha temiz,” diyeceksiniz belki. Gelin görün ki ‘temiz’, ‘sağlıklı’ anlamına gelmiyor. Ağız florasındaki çeşitliliğin azalması, modern insanın ağzında diş ve kemik eritebilen bakterilerin baskın çıkmasına yol açmış. Bu nedenle, araştırmayı yürüten Profesör Alan Cooper’ın deyimiyle, “Modern insanın ağzı sürekli hastalık halinde.”
Tarım toplumuna geçişten önce diş çürümesi gibi sorunlarla çok daha az karşılaşılıyormuş. Özellikle Endüstri Devrimi’nden itibaren işlenmiş şeker ve un tüketiminin artmasıyla, ağız sağlığımız iyice kötülemiş, diş çürümesi sıradan bir olay haline gelmiş.
Kaynak:
Science Daily