Bunun da organiği olur mu? demeyin; oluyor! Avrupa’da organik maddelerden yapılma prezervatif, kayganlaştırıcı jel ve yapay penisler yaygınlaşıyor.
Prezervatiflerin ilk kez ne zaman kullanıldığı kesin olarak bilinmiyor. Kimi arkeologlar, ilk prezervatif kullanımının antik döneme kadar uzandığını iddia ediyor. Ancak prezervatif kullanımına dair ilk kesin kayıtlar 400 yıl öncesi İtalya’sına dayanıyor. Tıp doktoru Gabriele Falloppio’nun yazılarından, o sırada Avrupa’da salgına dönüşen sifilis (frengi) hastalığına karşı kimyasal madde emdirilmiş keten prezervatiflerin kullanıldığını öğreniyoruz.
Rönesans Avrupası’nın keten prezervatiflerinden ve ileriki yıllarda kullanılan organik esaslı (bağırsak veya domuz mesanesinden yapılmış) prezervatiflerden sonra, kauçuktan imal edilen 19. yüzyıl prezervatifleri şüphesiz önemli bir ilerlemeydi. Ama böylece türlü sentetik maddenin cinsel hayata girmesine davetiye çıkartılmış oldu. Gerçi kauçuk, kauçuk ağacının özsuyundan imal edilen doğal bir kimyasal; ancak onu daha elastik hale getirmek için uygulanan vulkanizasyon işlemi sülfür, peroksitler, üretan ve asetoksisilan gibi kimyasalların kullanımını gerektiriyor.
Günümüzde çok yaygın olarak kullanılan lateks prezervatiflerin üretiminde de çeşitli kimyasallar kullanılıyor. Bazı kişiler, latekse karşı ciddi alerjik tepkiler gösterebiliyor. Tabii bir de tümüyle sentetik prezervatifler var. Bunlar poliüretan ya da poliizopren gibi maddelerden üretiliyor.
Sentetik prezervatifler doğal olanlara göre daha sağlam ve ince yapılabiliyor, ama artık tüketici, incelik ve dayanıklılık dışında özellikler de arıyor. Kimi çevrelerde, doğal maddelerden üretilen organik prezervatifler tercih ediliyor. Bu prezervatiflerin üretiminde, kauçuk ağacı olarak da bilinen Hevea (Hevea brasiliensis) sütü yerine, daha az alerjen içeren Guayule bitkisinin (Parthenium argentatum) sütü kullanılıyor. Guayule sütünde, Havea’da bulunan antijenik proteinler bulunmadığından, alerji riski azalıyor.
Bir diğer alternatif, Hevea sütünün antijenik proteinlerden arındırılması. Bu tür latekslere bir örnek, Vytex ticari adıyla bilinen bir ürün. Vytex, normal latekse oranla %90 daha az antijenik protein içeriyor.
Organik maddelerden yapılan ve çok rağbet gören bir diğer ürün de kayganlaştırıcı. Su, E vitamini, yonca ve aloe veradan yapılan kayganlaştırıcılar da çok revaçta.
Organik ve çevreye zarar vermeyen cinsel ürünler bununla da sınırlı değil. Doğal maddelerden oluşan yapay penislerde, pil sorunu da hafifletilmiş. AR-GE çalışmaları sayesinde, motorları daha az akü harcayan veya şarj edilen yapay vajina ve penisler de üretilmiş.
Kaynak:
wikipedia.org, condom, latex, latex allergy