Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kısa bir süre önce, naylon poşet yerine doğada kendiliğinden yok olan biyobozunur poşetlerin kullanılması için çalışma başlatmış. Uygulama, ilk olarak market ve pazarlarda başlatılacakmış.
Foto: Getty Images
Umut verici bir girişim, yalnız Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş’ın da dile getirdiği bazı aksaklıkları var. İlk bakışta bunları şöyle özetleyebiliriz:
- Söz konusu altyapı bir-iki yıl içinde oluşturulacak. Bence çok daha hızlı hareket etmeye ihtiyacımız var.
- Biyobozunur poşet üretimi daha maliyetli.
- Bu poşetlerin de bir kısmı kimyasal maddeler salarak toprağı ve suyu kirletiyor.
Baş’ın dile getirmediği bir aksaklık daha var ki, bu, biyobozunurlukla ilgili tüm iddiaları çürütmeye yeterli:
- Biyobozunur poşetler, güneş ışığı ve oksijenle temas ettikleri sürece bozunuyor. Şehir çöplüklerinde tonlarca atığın altında havasız kalan poşetleri yıllar sonra sapasağlam bulmak mümkün.
Devletin çevreyi koruma konusunda hassasiyet göstermesi güzel, fakat pek çok konuda olduğu gibi, devlet desteğiyle/zoruyla bir şeyler yapmak bir yere kadar mümkün. Bana sorarsanız, ilgili düzenlemelerin yapılmasını beklemeden atacağımız bireysel adımlar çok daha önemli. Ne olabilir bu adımlar?
Naylon poşet tüketimimizi azaltmak yolun yarısı.
- Edindiğimiz naylon poşetleri tekrar tekrar kullanabiliriz.
- Naylon poşet yerine kese kâğıdı (yine tekrar tekrar kullanmak şartıyla), pazar filesi veya bez torbalar kullanabiliriz.
- Naylon poşetleri “bedava” olarak algılamaktan vazgeçebiliriz. Bedava olmaları bile şuursuzca tüketmek için bahane olamaz. Zaten bedava da değiller; fiyatları, aldığımız ürünlerin fiyatına dahil edilmiş durumda. Bunu halkımıza anlatmanın en güzel yolu, bazı ülkelerde olduğu gibi, marketlerde naylon poşetlerin paralı olması veya evden kendi poşetini/çantasını getirenlere indirim yapılması olurdu.
biyobozunurlukla ilgili iddiada bulunulan aksaklıklar oxo-bozunur ürünler için geçerli. kompostlanabilir PLA ya da nişasta bazlı ürünler kompostlama tesislerinde uygun basınç ve sıcaklık altında gübreye dönüştürülebilmekte ve bahsedilen sorunları yaratmamaktadır.