Anasayfa / Gıda ve Sağlık / Arılar Neden Ölüyor?

Arılar Neden Ölüyor?

balarisi_koloni_cokus_sendr

Foto:  Agence Presse/Ben Margot

Öngörülmedik Sonuçlar Yasası diye bir şey duymadıysanız bile varlığından haberdarsınızdır: Yaptığımız her şeyin öngöremediğimiz bazı sonuçları vardır. Örneğin, tarım ilacı kullanımı. Mahsulü artırmak uğruna ekininizi yiyen tüm böcekleri ve ekininize rakip olan diğer bitki türlerini öldürürseniz, bunun hiç beklenmedik bazı sonuçları olacaktır.

Tarım ilaçları söz konusu olduğunda, bu sonuçlardan biri de bal arılarının zehirlenmesi. Üstelik ne acı bir “tesadüf” ki, bu arılar çiçekten çiçeğe konarken, söz konusu çiçeklerin döllenmesini ve dolayısıyla bitkilerin ürün verebilmesini sağlıyorlar. Yani bal arıları yoksa, ürün de yok.

Bal arılarının topyekün ölümü, yani koca bir kovanın bir anda, belli bir sebep olmaksızın ölmesi aslında yeni bir şey değil. Arıcılar, zaman zaman kovan kaybı yaşıyorlar. Ama 2006’dan bu yana kovan kaybının çok arttığı ve belli bölgelerdeki arı nüfusunu tehdit eder hale geldiği söyleniyor. Koloni Çöküş Sendromu (Colony Collapse Disorder) olarak adlandırılan olgu, ABD’de 2008’den bu yana her yıl kabaca %30-34 oranında kovan kaybına neden oluyor. Bazı Avrupa ülkelerindeyse durum daha da kötü. Örneğin İtalya’da, 2007-2008’de kovanların %40-50’si Koloni Çöküşü nedeniyle yok olmuş.

Türkiye de Koloni Çöküş Sendromu’ndan nasibini alıyor. İlk olarak 2009’da Aydın’ın Kuşadası ilçesinde görülen koloni çöküşlerinin ardından, zaman zaman çeşitli bölgelerde aynı durum gözlemlenmiş. Son olarak Adana ve Urfa’da yoğun arı kayıpları yaşanmış.

Peki ne sebep oluyor arıların ölmesine? Aslında bir süredir sorumlunun tarım ilaçları olabileceğine dair bulgular var, ama “kesin bilgi,” ABD’deki Beltsville Bee Laboratory tarafından yürütülen bir araştırmadan gelmiş.

Araştırmada, koloni çöküşüne uğrayan arı kovanlarında birtakım zehir kokteyllerine rastlanmış. Söz konusu tarım ilaçlarına, daha önceleri arılar için zararlı olmadığı düşünülen fungisitler (mantar ilaçları) da dahil.

Özetle, konu sanıldığı kadar basit değil. Örneğin Avrupa’da neonicotinoid içeren bir dizi tarım ilacı arılara zarar verdiği düşüncesiyle 2 yıl boyunca yasaklanmış, ama arı ölümleri devam etmişti. Anlaşılan o ki, bir-iki tarım ilacını yasaklamakla bu durumun önüne geçmek mümkün değil.

Her zaman olduğu gibi, doğa üzerinde giriştiğimiz deneyler dönüp dolaşıp bizi arkadan vuruyor; ya da belki arılar söz konusu olduğunda, gelip bizi sokuyor…

 

Kaynaklar:
Adana’da Bal Arılarının Esrarengiz Ölümü, Milliyet
Arıların Ölüm Nedeni Ortaya Çıktı, Sabah
Colony Collapse Disorder, Wikipedia
Jeffery S. Pettis, Elinor M. Lichtenberg, Michael Andree, Jennie Stitzinger, Robyn Rose, Dennis vanEngelsdorp, Crop Pollination Exposes Honey Bees to Pesticides Which Alters Their Susceptibility to the Gut Pathogen Nosema ceranae, PLoS ONE 8(7): e70182
Todd Woody, Scientists Discover What’s Killing the Bees and it’s Worse Than You Thought, Quartz

2 yorumlar

  1. Fulya Altıntaş

    Benim bildiğim kadarıyla telefonlarımızdaki 3G teknolojisini sağlayan güçlü dalgalar da dünyadaki arıların sonunu getirecek. Böylece uzakdoğudaki arısız bazı ülkeler gibi biz de bu iş için arı yerine adam tutacağız. Ucunda tüy bulunan çubuklarla tozlaşmayı sağlamaya çalışacaklar. Arıların bize bedavaya yaptığı bu işi, adamlar da bedavaya yapar mı dersiniz? Bir portakalın maliyeti kaç kat artacak acaba?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir