İlk bulaşık makinesi deterjanı denememizi bundan iki yıl kadar önce, saf Arap sabunuyla yaptık. Makinenin deterjan gözüne, “min” yazan seviyeye kadar Arap sabunu doldurduk, kapağı kapattık ve makinenin düğmesine bastık! Bir saat kadar sonra bulaşıklar makineden pırıl pırıl çıkınca, “Tamam!” dedik, “Bir daha sentetik bulaşık deterjanı almıyoruz!” Meğer iş o kadar basit değilmiş… Bulaşıkları uzun süre böyle yıkayınca ne tür sorunlar çıktığını merak ediyorsanız, okumaya devam edin. Ama önce, piyasadaki bulaşık makinesi deterjanlarına bir göz atalım.
Piyasadaki ürünlerin nesi var?
- [madde tag=”F” title=”Fosfat”]
- [madde tag=”N” title=”Noniyonik aktif madde”]
- [madde tag=”B” title=”Polikarboksilat”]
- [madde tag=”F” title=”Fosfonat”]
- [madde tag=”O” title=”Oksijen bazlı ağartıcı”]
- [madde tag=”P” title=”Proteaz”]
- [madde tag=”A” title=”Amilaz”]
- [madde tag=”P” title=”Parfüm”]
Bu maddelerin ne işe yaradığını görmek için Otopsi‘ye ve Etiket Okuma Kılavuzu’na buyrun.
Bizimkinde ne var?
- 50 ml (cc) veya 1 Türk kahvesi fincanı kokusuz [madde tag=”a” title=”Arap sabunu”]
Kullanım:
- Arap sabununu bulaşık makinesinin deterjan gözüne koy
Sonuç:
Yukarıda söylediğimiz gibi, bulaşıklar pırıl pırıl! Arap sabunu bulaşıkları çok iyi temizliyor, ama maalesef bir süreliğine. Aşağıdaki fotoğrafta da görebileceğiniz gibi, Arap sabunlu yıkamadan sonra makinenin filtresinde bir tortu birikiyor. Buna kalsiyum stearat deniyormuş; daha önce söylemiştik. Kalsiyum stearat suda erimediği için filtrenin üzerindeki bu birikim her yıkamada daha da artıyor. Sonunda, makinenin içinde yeterli su dolaşımı sağlanamadığı için bulaşıklar yıkanmamaya, yağlı çıkmaya başlıyor.
Tarif: Ev Yapımı Bulaşık Makinesi "Deterjanı" - Arap Sabunu,
Bulaşık makinesini saf Arap sabunuyla çalıştırmak ancak su sertliği çok düşük olan bölgelerde mümkün olabilir gibi gözüküyor. Musluk suyu daha sert olan çoğunluk olarak bizse, uygun formül arayışımıza devam edeceğiz…
Peki alternatifimiz ne olacak?
Yesimk06, denemelerimiz devam ediyor. Kısa aralıklarla bir dizi bulaşık makinesi deterjanı tarifi yayınlayacağız. Biz de henüz mükemmel formüle ulaşamadık, ama içlerinde daha iyi sonuç verenler var…
yani filtreyide düzenli temizlersek bu formülü piyasadaki deterjanlara gerek kalmadan kullabiliriz sanırım. yanlız formülün fitre hariç makineye başka bir zaararı olabilir mi ? uzun vadede anlaşılabilecek bir durum mu yoksa etkileri görülebilrmi ?
Bulaşık makinesi üreticilerine sorarsanız, “Kesinlikle kullanmayın,” diyeceklerdir. Biz filtreyi düzenli olarak temizlediğiniz sürece büyük bir sorunla karşılaşacağınızı sanmıyoruz. Yalnız o hale gelen filtreyi temizlemek de hiç hafife alınır bir iş değil.
2012/11/2 Disqus
Merhaba, arap sabunuyla ilgili bildiğim şey, bitkisel yağlardan oluşması gerektiği. Başka birşey bilmiyorum. Marketteki arap sabununun içinde sodyum hidroksit ve potasyum hidroksit yazıyor. Ama sanırım kimisinde sadece biri oluyor. Hangisi makbul, iyi acaba? Markettekilere ‘bitkisel yağlardan’ yazıyorsa güvenebilir miyiz? İçindekilerde ne yazmalı, yanıtlarsanız çok sevinirim. Teşekkürler
Sabunu yapan iki madde var: Yağ ve kostik (ya da eskiden olduğu gibi, kül suyu). Kostik denen şey, sodyum veya potasyum hidroksit. Bunlardan biri sıvı, biri katı sabun yapar. Arap sabununun farklı kıvamları için ikisi de kullanılabiliyor. Marketteki arap sabunlarında genellikle fazladan bir de parfüm oluyor. Fazladan hiçbir şey olmasın derseniz, internet üzerinden parfümsüz arap sabunu bulabilirsiniz. Veya teknelerde kullanılmak üzere satılan daha saf arap sabunlarını araştırabilirsiniz (İstanbul’da, Eminönü’nde bulunabiliyor mesela).
Amway gibi ürünler kullansak acaba bilginiz varmı yada bir bakarmısınız içeriklerine.Şimdiden teşekkürler.