Zehirsiz Ev’i yakından takip edenler bilir: En zorlandığımız tariflerden biri, bulaşık makinesi deterjanıdır. Hem yağ ve kiri doğru dürüst çözecek, hem de leke bırakmayacak bir formül bulmak epey zor olmuştur. Suyun hayli kireçli olduğu bizim bölgede kullanılabilecek tatminkâr bir formül bulduk demek dahi doğru olmaz aslında. En yaklaştığımız formül budur.
Bu nedenle, bize gelen her bulaşık makinesi deterjanı tarifini heyecanla deneriz. Okuyucumuz Erdem Tekşen‘den gelen son tarif, beklenmedik derecede basitti.
Malzemeler:
- Sadece limon tuzu
Hazırlanışı:
- Makinenin deterjan gözünü limon tuzuyla doldurun.
Sizden Gelenler: Bulaşık Makinesi "Deterjanı" Olarak Limon Tuzu,Zehirsiz Ev’de denendi:
Önce limon tuzunu en zor koşullarda denemeye karar verdik. Makineyi yağlı tavalar ve şöylece suya tutulmuş tabaklarla doldurduk. Normal bir yıkama programının sonunda maalesef bulaşıklar tam temizlenmemiş vaziyetteydi. Üzerlerinde ince bir yağ katmanı vardı.
Sonra bir kez de hiç tencere-tavasız, tabakların sıcak suyla iyice çalkalanmış olduğu bir makine dolusu bulaşık üzerinde denedik formülü. Bu sefer sonuç çok daha iyiydi. Sadece bir-iki bardağın üzerinde az miktarda yağ gözüküyordu, ama genel olarak temizlenmişlerdi.
Eğer bulunduğunuz bölgedeki su yumuşaksa (fazla kireçli değilse) ve bulaşıklarınızı yağdan-kirden iyice arındırıp makineye koyuyorsanız, sırf limon tuzu bulaşık “deterjanı” olarak işinizi görebilir. Ama sürekli kullanım için uygun mudur, bunu lütfen deneyenler söylesin.
Ben limon tuzu deniyorum ama karama yapti kasiklarda mesela bu seferde camasir sodasiyla beraber kullandim daha iyi oldu. Sizin goruslerinize bekliyorum
Kararma sorununu daha önce duymamıştım. Cevap verebilecek olan?
evde yapılan bütün deterjanlarda bu sorun oluyor. bende yaşadım bunu limon tuzu en aza indiriyor bunun dışında gerektikçe bardak, kaşık ovalayıp makinaya atıyorum.
Sizin bu konuda fazla deneyiminiz ve bilginiz var. En son hangi formülde karar kıldınız acaba? Teşekkürler..
Sadecd limon tuzu bugulu cikardi bardaklari bende
Ben limon tuzunu makinenin tuz bölmesine dolduruyorum yaklaşık 2 senedir kimyasal tuz kullanmıyorum.Parlatıcı yerine kendi yaptığım elma sirkesi, deterjan bölümüne de kül suyu kullanıyorum tabi bulaşıkları iyice arındırdıktan sonra makineye yerleştiriyorum sonuç genelde iyi; bazen arada bardaklar ve cam tabaklar buğulu ve üstünde bir kireç tabakası varmış gibi oluyor ee olacak o kadar sonuçta doğal temizlik :))
çamaşır sodasını bulşaık makinasına koyabiliyor muyuz?
Kullanılır.
Ben konuya hep insan sağlığı açısından bakarım. bulaşıkların yağsız, parlak, buğusuz olması ikinci plandadır benim için! “Limon tuzu” denilen maddenin kimyadaki adı “sitrik asit” tir ve gıda katkıları skalasında E 330 olarak geçer. Dünyanın en kanserojen maddelerinden biri olmasına rağmen (Rusya’da yasaktır örneğin, ancak batı ülkeleri, gıda üreticilerinin politik baskıları nedeniyle halen kullanmaktadırlar) ülkemizdeki birçok üründe katkı maddesi olarak bulunuyor. Kullanım amacı, gıda ürününün bozunmadan yıllarca saklanabilmesi içindir. Örneğin turşuların hepsinde vardır ki kullanım amacı yine turşunun yumuşamadan sert bir şekilde uzun süre kalabilmesi içindir. Turşu severler ise sanırlar ki adında limon geçtiği için turşunun içeriğinde de limon var! Oysa içerdiği tehlikenin farkına varılmaması için daha sevecen olan limonlu bir ad konulmuştur kendisine! Bu nedenle, bir gıda ürünü aldığınızda içindekiler kısmını okuyunuz ve E 330 ya da “sitrik asit” yazıyorsa yemeyiniz. Gelelim bulaşık makinesinde deterjan olarak kullanılmasına! Okuduğum tüm yorumların neredeyse hepsinde bardak tabak üzerinde bir buğudan, parlak olmadığından şikayet edilmektedir. İşte bunun nedeni şudur; Sitrik asit yıkama sırasında su ile kolay kolay gitmez. Örneğin, bunu şuradan anlayınız. Turşu yaparken 3-5 litre suyun içinde en az 15-20 dakika karıştırsanız dahi oldukça zor erimektedir ki bulaşık makinesindeki yıkama operasyonu bile bunu tam olarak yok edememekte ve bardak, tabak vb. yüzeylerinde sıvanmış halde makinadan çıkmaktadır. Sonucunu ve yorumu sizlere bırakıyorum…
Sitrik Asit ekşi meyvelerin hepsinin içinde vardır.
FDA, WHO gibi örgütlerde veya bakanlıklarda zararlı madde olarak belirtilmemiş bir üründür.
Sitrik asit ORGANİK ÜRÜNLERDE bile kullanılabilen bir maddedir.
Bir madde için kötü veya zararlı derken lütfen kaynak gösterin ki bizde okuyabilelim.
şöyle bir link buldum: http://www.traditionaloven.com/articles/122/dangerous-food-additives-to-avoid burada zararsız deniyor.
kesinlikle öyle,e 333 zaten kanserin ilk sebebleri arasında ilk 3e girer..
Akalası yok, bir de mühendisim diyorsunuz daha ingilizceniz bile yok. Adamlar zamanında Crebs döngüsünü’ını kanser döngüsü diye salakça çevirdiklerinden literatüre bir dönem kanserojendir diye çeviri kurbanı olmuş bir ürün. Sitrik asitin kanser yaptığına dair bilimsel bir çalışma bulunmamakta.
http://www.sciencelab.com/msds.php?msdsId=9923494
Ben bir tatlı kaşığı limon tuzunu, bir kaşık boraks ve bir kaşık arap sabunu ile karıştırıp kullandığımda bardaklarda o beyazlama olmadı.Bulaşık temiz çıktı. Ancak karışımı hazır edip kaşık kaşık kullanamıyorsunuz.Her yıkamada o an hazırlayıp kullanıyorsunuz.
Ben sadece limontuzunu kullanıyorum oldukça etkili bunu büyüklerimizde kullanmışlar bir zararı yok ama sirke kullanımı uzun vadede makinanıza zarar verebilir