Anasayfa / Ev / Otopsi: Çamaşır Suyu Katkılı Krem Temizleyici

Otopsi: Çamaşır Suyu Katkılı Krem Temizleyici

2012-12-15-029

  • [madde tag=”C” title=”Çamaşır suyu”]: (nam-ı diğer, klor bazlı ağartıcı, sodyum hipoklorit) Mükemmel bir leke çıkarıcı ve mikrop öldürücüdür. Renkli kumaşları soldurur. Üreme, endokrin ve bağışıklık sistemi hastalıklarına neden olabilir. Akciğerleri ve deriyi tahriş eder. Çevreye saldığı bileşenler kanserle ilişkilendirilmiştir. Evde çocuk zehirlenmelerinin başlıca sebebidir. Amonyaklı ürünlerle, sirkeyle ve diğer asitlerle karıştırıldığında zehirli gazlar oluşturur.
  • [madde tag=”A” title=”Anyonik aktif madde”]: Bkz. Sürfaktan. Çoğu petrol türevi, yani sentetiktir ve biyolojik olarak parçalanana dek balıklar için zehirlidir.
  • [madde tag=”N” title=”Noniyonik”]: “Noniyonik aktif madde” demek istiyorlar herhalde. Bkz. Sürfaktan.
  • [madde tag=”S” title=”Sabun”]: Bkz. Sürfaktan.
  • [madde tag=”K” title=”Koruyucu”]: Ürünün raf ömrünü uzatmak için eklenen maddeler. Ne olduğu belirtilmemiş. Çoğunlukla insan sağlığı ve çevre için zararlıdır.
  • [madde tag=”P” title=”Parfüm”]: Yüzeyden ayrılan kirin ısının etkisiyle yaydığı kötü kokuları örter. Sentetik kokular, alerjiyle, bağışıklık sisteminin zarar görmesiyle, baş ağrısı ve baş dönmesiyle ilişkilendirilmiştir. Ticari sır kabul edildiği için parfümün içindeki maddeleri listelemek zorunlu değildir. Genellikle içinde yüksek miktarda ftalat bulunur. Ftalatlar, endokrin sistemini bozar ve meme kanseri ve doğum kusurlarıyla ilişkilendirilmiştir.

[madde tag=”S” title=”Sürfaktan”]: “Surface-active-ingredient”ın kısaltması (yüzey etkin madde). Protein ve karbonhidrat tabanlı kirlerin ve normalde suda çözünmesi mümkün olmayan yağların yapışmış oldukları yüzeyden kopmasını ve yeniden çökmemesini sağlar. Bitkisel veya hayvansal yağlardan üretilen türleri de vardır (örneğin, sabun); ancak çoğu petrol türevi, yani sentetiktir ve biyolojik olarak parçalanana dek sualtı yaşamı için zehirlidir. Deride kuruluğa, kızarıklığa, kaşıntıya neden olabilir.

Sonuç:
Çamaşır suyu, üreme, endokrin ve bağışıklık sistemi hastalıklarına neden olabilir; akciğerleri ve deriyi tahriş eder; çevreye saldığı bileşenler kanserle ilişkilendirilmiştir; evde çocuk zehirlenmelerinin başlıca sebebidir; amonyaklı ürünlerle, sirkeyle ve diğer asitlerle karıştırıldığında zehirli gazlar oluşturur.
Sürfaktanların sentetik olanları (anyonik aktif madde ve noniyonik aktif madde) biyolojik olarak parçalanana dek sualtı yaşamı için zehirlidir; deride kuruluğa, kızarıklığa, kaşıntıya neden olabilir.
Koruyucunun ne olduğu belirtilmemiş olsa da, çoğunlukla insan sağlığı ve çevre için zararlıdır.
Parfümler, çoğu zaman yüksek miktarda ftalat içerir. Ftalatlar, endokrin sistemini bozar ve meme kanseri ve doğum kusurlarıyla ilişkilendirilmiştir. Sentetik kokular, alerjiye, bağışıklık sisteminin zarar görmesine, baş ağrısı ve baş dönmesine yol açabilir.

Bu Yazı İlginizi Çekebilir

Sizden Gelenler: Ev Yapımı Bulaşık Lifi

Sahil şeridinde oturanlar soluğu hemen balıkçıların yanında alsın! Okuyucumuz Gülşen Dede Şimşek, sentetik bulaşık süngerlerinin yerine kullanılabilecek bir lif yapmış. Balık ağlarından! Şimdi "Balık ağları da sentetik iplikten yapılıyor," diyebilirsiniz. Doğrudur. Zaten burada amaç daha ziyade az tüketim/çok yeniden kullanım. Gülşen'le geçen yıl Antalya'da tanışmıştık. Tanıdık yüzlerin Zehirsiz Ev'e katkıda bulunduğunu görmek ne güzel!

2 yorumlar

  1. bu ürünleri denetleyen bir kuruluş yokmu insanların  vebütün canlıların ölümüne vehastalalanmasına yol açan  bu ürünlerin kullanımına neden izin veriliyor 

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 3 votes)
    • Ne yazık ki bu maddelerde “Suçlu olduğu kanıtlanmadığı sürece masumdur” varsayımı geçerli. Tek bir üründe kullanılan miktar genellikle tehlikeli kabul edilen sınırların altında olduğu için her şeye kolayca izin veriliyor. Halbuki biz aynı kimyasalları gün boyunca farklı kaynaklardan alabiliyoruz. Üstelik bunların bazıları biyobirikimli. Esasında masum olduğu kanıtlanana dek bütün temizlik, kişisel bakım ve gıda ürünlerinin içindeki kimyasallara suçlu gözüyle bakılmalı.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: +2 (from 4 votes)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir