Foto: inhabitots.com
ABD’nin çevreci marketler zinciri Whole Foods, sattığı temizlik ürünlerini değerlendirmek için bir ekolojik derecelendirme sistemi oluşturdu. Whole Foods’da satışa sunulan markaların %90’ı derecelendirme sistemine katılıyor. Eco-Scale adlı sisteme katılan markalar, ürünlerinde bulunan tüm maddeleri etiketlerine yansıtmak zorunda. Halihazırda yürürlükte olan kanunlar, ürünlerin içerdiği bütün kimyasalların etikete yansıtılmasını şart koşmuyor.
Whole Foods, ürünlerin etiketlerine bakarak, bunları dört sınıfa ayırıyor: En çok zararlı madde içeren ürünler kırmızı etiket alıyor ve Whole Foods’da satılmıyor. Ürünün içerdiği zararlı maddeler azaldıkça sırasıyla turuncu, sarı ve yeşil etiket veriliyor. Şu anda Whole Foods raflarında 275 çeşit Eco-Scale etiketli temizlik ürünü var. Bunların arasında deterjandan çamaşır yumuşatıcıya, cam silme sıvısından tuvalet temizleyiciye kadar çok çeşitli ürünler bulunuyor.
Whole Foods Küresel Satın Alma Müdür Yardımcısı Jim Speirs konuyla ilgili şunları söylüyor: “Eko-Scale sistemini, müşterilerimizin daha bilinçli seçimler yapmaları için başlattık. Böylece tüketici satın alacağı temizlik ürününün tam olarak ne içerdiğini biliyor ve ailesi için daha sağlıklı seçimler yapabiliyor.”
2011’de Whole Foods, ABD’nin tanınan araştırma şirketi Harris Polls’a temizlik ürünleriyle ilgili bir anket yaptırmıştı. Anketin sonuçları çok ilginçti. Katılımcıların %73’ü, temizlik maddesi üreticilerinin kanun gereği ürünlerinin içindekileri etikete yansıtmak zorunda olduğunu düşünüyordu. Maalesef bu doğru değil. Bununla birlikte katılımcıların %66’sı temizlik maddelerinin doğayı kirlettiğine inanıyordu. Halkın konuyla ilgili bilinçsizliğini keşfeden Whole Foods, Eco-Scale derecelendirme sistemini bir yıl içinde hayata geçireceğini açıklamıştı.
Environmental Working Group’a (EWG) göre temizlik ürünlerinin içinde yer alan en zararlı maddeler şunlar: Parfüm, d limone, 2-butoksi etanol, formaldehit, DEGBE, nonilfenol etoksilat, metoksi glikol, butoksi diglikol, etilen veya dietilen glikol monobütil eter ve dietilen glikol monometil eter. Bu maddelerin bazıları astım, kanser, körlük, ciltte tahriş, yanık, akciğer yangısı, doğum kusurları ve hatta ölümle ilişkilendiriliyor.
Biz de Zehirsiz Ev’de etiketleri okumayı öğrenmemiz gerektiğini savunuyoruz. Tek tek kimyasal maddelerin zararlı olup olmadığını bilemesek bile, Whole Foods’un derecelendirme sistemi en çok nelerden uzak durmamız gerektiği konusunda yol gösterebilir. Daha derinlere inmek isteyenler için yasaklı maddeler de burada. Darısı bizim marketlerin başına.
Foto: www.wholefoodsmarket.com
Kaynak:
Michelle Lloyd, Inhabitots.com
Whole Foods