Anasayfa / Anne-Çocuk / Jel Deterjan Tabletleri Çocuklar için Zehirlenme Tehlikesi Yaratıyor

Jel Deterjan Tabletleri Çocuklar için Zehirlenme Tehlikesi Yaratıyor

Şu yeni çamaşır deterjanı tabletlerini biliyorsunuz. Ufak plastik görünümlü poşetlerin içinde renk renk jeller barındıranlar hani. Makinenin içine olduğu gibi koyulan, yıkama sırasında dış kısmı kendiliğinden eriyip yok olan yumuşak tabletler…

Foto: ariel.com.tr

Bu deterjanların kutusunun üzerine veya reklamlarına bir göz atarsanız, şuna benzer bir uyarı göreceksiniz:
Bütün ev temizlik ürünlerinde olduğu gibi çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayınız.

Peki ilk bakışta rengârenk şekerler veya diş kaşıma oyuncakları gibi görünen bu tabletlerin çocuklar için yarattığı tehlike gerçekten “bütün ev temizlik ürünleri”ninkiyle eşit mi?

İngiltere ve ABD’deki araştırmacılar öyle düşünmüyor. İngiltere’deki bir çocuk hastanesinin doktorları, on sekiz ay içinde 2 yaş altı çocuklarda beş deterjan zehirlenmesi vakası gördüklerini söylüyor. Çocukların tamamının yemek borusunda ciddi kimyasal yanık oluşmuş. Çocuklardan bazılarının solunum yolları aşırı şiştiği için intübasyon yapmak gerekmiş. Bir tanesinin boğazındaki yara dokusunu temizlemek içinse operasyon gerçekleştirilmiş.

Glasgow’daki bir çocuk hastanesinde çalışan Dr. Lyndsay Fraser, bu ambalajların çocuklar için çok ama çok çekici olduğunu, fakat yüksek alkali özellikleri nedeniyle yumuşak dokuları çok kolay tahrip ettiklerini söylüyor. Suyun içinde kolayca erimek üzere tasarlanan bu ambalajlar, her şeyi ağızlarına sokan meraklı çocukların ağzında da kolayca eriyor.

İngiltere Ulusal Zehirlenme Bilgi Servisi’ne, çamaşır deterjanı zehirlenmesiyle ilgili 647 telefon gelmiş. Sağlık çalışanlarının kullandığı bir toksikoloji veritabanında da bu konuda 4000 kez arama yapılmış. ABD’de 1 Ocak-31 Temmuz arası dönemde 5 yaş altı 2200 çocuk, çamaşır deterjanı yutmuş veya gözüne kaçırmış. Doktorlar, bu yeni haliyle çamaşır deterjanlarının “kazara yutulması en muhtemel evsel ürün” haline geldiğini belirtiyor.

Uzmanlara göre, sıradan çamaşır deterjanlarını kazara yutmak genellikle ya bir belirtiye yol açmıyor veya hafif mide rahatsızlığına sebep oluyor. Ancak bu yeni deterjanlar çok daha kuvvetli. Bu sıvıları yutan çocukların gösterdiği ilk belirtiler arasında kusma ve solunum güçlüğü var.

Hiçbir anne çocuğunu göz göre göre tehlikeye atmaz. Ama malum, anneler yorgun ve kafası karışık insanlar. Ve kazaların çoğu kafamızı başka tarafa çevirdiğimiz o birkaç saniye içinde oluyor. Onun için gelin bugün evimizdeki kimyasalları koyduğumuz yerleri bir kez daha gözden geçirelim. Ve ne kadar şirin olurlarsa olsunlar, makineye deterjan koyarken bize yardım etmelerine izin vermeyelim.

 

Kaynak:
Jenifer Goodwin, Babycenter

Bu Yazı İlginizi Çekebilir

Sizden Gelenler: Ev Yapımı Bulaşık Lifi

Sahil şeridinde oturanlar soluğu hemen balıkçıların yanında alsın! Okuyucumuz Gülşen Dede Şimşek, sentetik bulaşık süngerlerinin yerine kullanılabilecek bir lif yapmış. Balık ağlarından! Şimdi "Balık ağları da sentetik iplikten yapılıyor," diyebilirsiniz. Doğrudur. Zaten burada amaç daha ziyade az tüketim/çok yeniden kullanım. Gülşen'le geçen yıl Antalya'da tanışmıştık. Tanıdık yüzlerin Zehirsiz Ev'e katkıda bulunduğunu görmek ne güzel!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir