Foto: Exeter Üniversitesi
Exeter Üniversitesi ile University College London’a (UCL) bağlı araştırmacıların türettiği bir zebra balığı, çevresel östrojenlere (hormon bozucu kimyasallara) tâbi tutulduğunda, kimyasalların etkilediği bölgeleri fosforlu yeşil renkte parlamaya başlıyor.
Balık üzerinde denenen çevresel östrojenler arasında yakın zamana kadar biberonlarda dahi kullanılan [madde tag=”B” title=”Bisfenol A (BPA)”], doğum kontrol haplarında ve hormon tedavi ilaçlarında kullanılan etinilestradiol ve boyalarla endüstriyel deterjanlarda kullanılan [madde tag=”N” title=”nonilfenol”] bulunuyor. Bu kimyasalların tümü sulara karışarak sualtı yaşamı olumsuz etkiliyor.
Araştırma sayesinde ilk kez bu kimyasalların vücut üzerindeki etkileri gerçek zamanlı olarak izlenebiliyor. Kimyasalların çoğu, balığın vücuduna girdikten bir süre sonra karaciğerin parlamasına yol açıyor. Ancak BPA kalpte aynı etkiyi yaratıyor! Araştırmacılar ayrıca iskelet kaslarında ve gözlerde de daha önce bilinmeyen doku tepkileri kaydetmişler.
Araştırmacılar arasında bulunan Exeter Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Charles Tyler, konuyla ilgili şu açıklamaları yapmış: “Türettiğimiz zebra balığıyla gerçekleştirilecek deneylerin henüz başındayız, ancak vücudumuzda hormonal etki yaratan kimyasalların hangi bölgeleri etkilediğini tespit etmek için çok etkili bir yöntem bulduğumuzdan eminiz. Bu kimyasalların hangi organları etkilediğini daha iyi anlarsak, insan vücudunda da bu bölgelerde daha detaylı araştırmalar yapabiliriz.”
Aldığımız kimyasallara tepki olarak bizim de vücudumuzun değişik bölgeleri parlasa, hem üreticiler hem de tüketiciler olarak daha dikkatli olmaz mıydık?
Kaynak:
Jennifer Chait, inhabitots