Anasayfa / Ev / Doğalgazın Başına Kazak Örmek

Doğalgazın Başına Kazak Örmek

Kampanya ilginç; hem de özünde doğru bir konuya parmak basıyor. Tabii sponsorlarına bakıldığında amaçlarından birinin de triko satışlarını artırmak (yani bir yerde tüketimi körüklemek) olduğu gözümüzden kaçmış değil. Yine de mesajı doğru olduğundan, üzerine iki satır yazı yazmaya değer…

Söz konusu kampanya, başta tekstil sektörünü temsil eden bazı kuruluşlar olmak üzere (İHKİB,  BATİAD), Enerji Bakanlığı ve Bayrampaşa Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenmiş. Adı “Kazak giyelim yüzde 20 tasarruf edelim.” Özetle, evde otururken daha kalın giyinin, evinizi daha az ısıtın…

dunyanin_en_buyuk_suveteri_

Foto: Ecouterre

Kampanya kapsamında, 90 kişi 1 aydan fazla uğraşarak 18 metre boyunda, 45 metre eninde bir kazak örmüş. Üretiminde 500 kilo iplik kullanılan kazağın Guiness Rekorlar kitabına girmesi hedefleniyor.

Türkiye’nin 20 milyar dolarlık doğalgaz faturasının 6 milyar doları ısınmaya ait. Yapılan hesaplara göre, evlerin ortalama ısısı 2 derece düşürülse yılda 2 milyar dolar tasarruf edilebiliyor. Halbuki pek çoğumuz kışın dahi evde tişört ve çıplak ayakla dolaşıyor. Tam bu noktada Bir Dolap Kitap‘tan sevgili Yıldıray’ın çok doğru tespitine yer vermeden edemeyeceğiz:

Biz kışın fanilayla oturalım diye kutup ayılarının evi eriyor! (…) Yazın 18 dereceye düşürülen havalandırmalar, ne hikmetse kış gelip de ısı doğal olarak 18 dereceye inince, 30 dereceye ayarlanıyor.

Kampanya, her yıl 9 Şubat’ta Kanada’da kutlanan Ulusal Kazak Günü’nden ilham alıyor. Peki Ulusal Kazak Günü nasıl çıkmış ortaya? İnanmayacaksınız ama dünyanın en müsrif ülkelerinden biri olan ABD’den. Daha doğrusu, 1979 Petrol Krizi sonrasında, o dönemin ABD Başkanı Jimmy Carter’ın izlediği politikadan.

ulusal_kazak_gunu_wwf

 Poster tasarımı: Garcia Design

Carter, ABD’nin petrolde dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla geniş kapsamlı tasarruf önlemleri almış ve halkı “kazak giymeye” çağırmıştı. Kendisi de Beyaz Saray’ın termostatını normalden 2 derece daha düşük tutarak halkına örnek olmuş; bununla da yetinmeyip, binanın çatısına güneş kolektörleri, makam odasına da odun sobası koydurmuştu.

1980’lerde petrol arzının tekrar artmasıyla Carter’ın öğütleri unutuluvermiş, Ronald Reagan döneminde Beyaz Saray da eski haline dönmüştü. Ama ilginçtir, ABD’deki bazı internet siteleri, “Acaba Carter haklı mıydı?” diye sormaya başlamışlar yeniden.

Dememişler mi, tarih tekerrürden ibarettir diye?

Kaynak:
Bayrampaşa Belediyesi
Jasmin Malik Chua, Istanbul Knits World’s Largest Sweater to Promote Energy Conservation
Wikipedia, 1979 Energy Crisis

3 yorumlar

  1. Tasarrufla ilgili olarak, Enerji Bakanlığının ve Bayrampaşa Belediyesinin önerilerini öncelikle ülkem adına destekliyorum ve olumlu buluyorum. Birey olarak hepimize görev düşüyor. Bilinçlenmeliyiz.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 4 votes)
  2. bir de biyogaz üretimi ve kullanılması teşvik edilebilir yönetmelik çıkararak. yeni yapılan büyük konut alanlarında biyogaz üretim tesisleri yapılabilir ve hem enerji üretilmiş hem de daha az atık üretilmiş olur. ilk yapım maliyeti yüksek olsa da, yeni yapılan sitelerdeki konut sayısı düşünldüğünde maliyet o kadar da yüksek olmaz.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -3 (from 3 votes)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir