ABD’de temizlik maddeleri yüzünden zehirlenen çocuk sayısında son yirmi yıldır önemli bir düşüş var. Bu zehirlenmeler nedeniyle hastanelerin acil bölümlerine başvuran 5 yaş altı çocuk sayısı, 1990’dan bu yana %46 azalmış. Söz konusu azalmada, temizlik maddesi ambalajlarında çocuk kilitlerinin kullanılması önemli rol oynuyor.
Buna karşılık, sprey şişelerinde bulunan temizlik maddelerinden kaynaklanan zehirlenmelerde azalma gözlemlenmiyor. Son verilere bakıldığında, temizlik maddesi kaynaklı zehirlenmelerin %40,1’lik bölümünden sprey şişeleri sorumlu. Uzmanların görüşü, bu tür şişelerdeki çocuk kilitlerinin yeterince dayanıklı olmadığı yönünde. Zaten çocuk kilidi, çocuğun zehirli maddeyle temas etmeyeceğini garanti etmiyor. Sadece çocuğun söz konusu maddeye ulaşmasını geciktirmeyi amaçlıyor. Genellikle bu süre içinde bir yetişkinin tehlikeli durumu fark edip, ürünü çocuğun elinden alması bekleniyor.
Temizlik maddelerinin evde çok sık kullanıldığı ve küçük çocukların zamanlarının çoğunu evde geçirdiği düşünülürse, temizlik maddesi kaynaklı zehirlenme vakalarının çocuk zehirlenmeleri içinde hep ilk 5 sırada yer almasına şaşırmamak gerek.
Yapılan araştırmaya göre, en fazla çocuk zehirlenmesine yol açan temizlik maddesi, çamaşır suyu. Zehirlenme şüphesiyle hastane acil servisine başvuran çocukların %37,1’i çamaşır suyu yutmuş oluyor.
İkinci sırada yer alan zehirli madde grubu, (genellikle mobilya cilalarında yer alan) uçucu hidrokarbonlar; fırın temizleyiciler veya tuvalet temizleme sıvılarında bulunan asit veya alkaliler ve çamaşır veya bulaşık deterjanları. Bu madde grubuna ait vaka oranı %30,4 düzeyinde.
Amonyak kaynaklı zehirlenmeler, vakaların %2,5’lik kısmını oluşturuyor.
Kaynak: Crystal Phend, abc News