Anasayfa / Ev / çamaşır / Kotunuzu 15 Ay Yıkamadan Giyer miydiniz?

Kotunuzu 15 Ay Yıkamadan Giyer miydiniz?

Foto: jeso

Üniversite öğrencilerinin çamaşır yıkamamak için yapmayacağı şey yoktur. Ama bir sene boyunca pis pantolon giymek de herkesin harcı değil…

Alberta Üniversitesi İnsan Ekolojisi Bölümü öğrencisi Josh Le tam da bunu yapmış! Kot pantolonunu 15 aydan uzun süre hiç yıkamadan her gün giymiş. Bu durumu fırsat bilen öğretim üyesi Rachel McQueen de, pantolondaki bakteri yoğunluğunu ölçmeye karar vermiş.

Tekstil ürünlerinde istenmeyen kokuların nasıl oluştuğunu ve bu kokuların kalıcılığını araştıran McQueen, Le’nin pantolonuyla ilgili şunları söylüyor: “Bağırsaklarda yaşayan, E. Coli gibi bazı bakterilerin pantolona geçmiş olmasını bekliyordum, ama yaptığım analizde bu tür bakterilere rastlamadım. Sadece bol miktarda deri bakterisi vardı.”

McQueen deneyi burada bırakmamış. Le’den pantolonunu yıkadıktan sonra üç hafta daha giymesini istemiş. Üç haftanın sonunda aynı deneyi tekrarladığındaysa şaşırtıcı bir sonuçla karşılaşmış: Bir yıldan uzun süre giyilen pantolonla üç hafta giyilen pantolondaki bakteri sayısı arasında pek fark yokmuş.

Sayıları merak ediyorsanız, pantolonun ağ bölgesinde, her santimetre karede 8–10 bin bakteri, arka tarafındaki aynı birim alanda 1.500–2.500 bakteri ve ön tarafındaki aynı birim alanda 1.000–2.000 bakteri bulunmuş.

McQueen, bulguları şöyle yorumluyor: “Giysilerimizde bulunan bakterilerin büyük çoğunluğu cildimizden kumaşa geçiyor. Dolayısıyla sağlıklı cilt için tehlike oluşturmuyorlar. Hastane ya da lokanta gibi hijyenin önemli olduğu bir yerde çalışmıyorsanız, pantolonunuzu daha seyrek yıkayabilirsiniz. Çünkü daha az çamaşır yıkamak sağlık açısından önemli bir risk yaratmazken, çevre açısından çok önemli kazanımlar sağlıyor.

 

Kaynak:

Jasmin Malik Chua, Ecouterre

Bu Yazı İlginizi Çekebilir

Leke Çıkarıcı Uygulaması

Ev yapımı leke çıkarıcı tarifimizi denediniz mi? Biz denedik. Şu gördüğünüz, üzerine salçalı/yağlı yemek suyu sıçramış pamuklu bir tişört...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir