Anasayfa / Anne-Çocuk / Çamaşır Deterjanımızdaki En Kötü Maddeler: Giriş

Çamaşır Deterjanımızdaki En Kötü Maddeler: Giriş

Foto: flickr kullanıcısı –{@rwen

Çevre kirliliği deyince çoğumuzun aklına doğadaki kirlilik geliyor. Oysa hepimiz zamanımızın büyük kısmını, iyi havalandırılmayan kapalı mekânlarda geçiriyoruz. Environmental Protection Agency’nin (Çevre Koruma Kurumu, EPA) verilerine göre, zehirli evsel ürünlerden dolayı ortalama bir evin içindeki hava, dışarıdaki havaya göre 2–5 kat daha kirli.

Zehirlenme vakalarının önemli bir oranından da temizlik ürünlerinin sorumlu olduğunu biliyor muydunuz? New York’taki bir sağlık merkezinde kullanılan temizlik ürünleri daha az zehir içeren muadilleriyle değiştirildikten sonra, çalışanlarda görülen kimyasal yanık, deri döküntüsü, baş dönmesi ve boğaz ağrısı şikâyetlerinde keskin bir düşüş gözlenmiş. 2004’te, çalışanlar temizlik ürünlerinin yol açtığı rahatsızlıklardan dolayı toplam 54 gün işe gidemezken, 2009’da bu rakam sıfıra inmiş.

Kapalı mekânlarda hava kalitesini olumsuz etkileyen ve genellikle bilmeden kendimizi gün boyu maruz bıraktığımız evsel ürünlerden en önemlisi de, geçtiğimiz ay bolca ele aldığımız çamaşır deterjanları.

ABD’de ortalama bir aile haftada 30-35 kg. çamaşır yıkıyormuş. Bu da yılda 35 milyar makine dolusu çamaşıra ve 17,5 milyar ölçek çamaşır deterjanına tekabül ediyormuş. Bunca deterjan suyollarına karıştığında ne olduğunu tahmin etmek güç değil. Ekosistem bozularak, bazı canlılar değişime uğrar veya yok olurken, bazılarıysa kontrolsüzce çoğalıyor. Daha yeni satın aldığımız tekstil ürünleri bile evimize kirli geliyor. Deterjanı makineye doldururken uçuşan zerrecikler ciğerlerimize giriyor; yıkama sırasında deterjanın tümü durulanamadığı için, cildimiz gün boyu giysilerimizin üzerindeki deterjan artıklarına maruz kalıyor. Sürekli soluduğumuz sentetik [madde tag=”P” title=”parfümler”] de cabası.

Kullandığımız deterjanların içinde çeşit çeşit kanserojen madde bulunabiliyor. Üstelik bunların bir kısmı, ürün etiketlerinde bile yer almıyor.

Çoğu çamaşır deterjanında bulunan en zararlı maddeler şunlar:

  1. [madde tag=”S” title=”Sodyum Lauril Sülfat (SLS)”]  veya [madde tag=”S” title=”Sodyum Lauret Sülfat (SLES)”]
  2. 1,4-dioksan
  3. [madde tag=”N” title=”Nonilfenol etoksilat”] (NPE)
  4. [madde tag=”F” title=”Fosfatlar”]

Bunları, bu mini yazı dizisinde önümüzdeki günlerde teker teker inceleyeceğiz.

Kaynak:
Dr. Mercola, Care2

Bu Yazı İlginizi Çekebilir

Sizden Gelenler: Ev Yapımı Bulaşık Lifi

Sahil şeridinde oturanlar soluğu hemen balıkçıların yanında alsın! Okuyucumuz Gülşen Dede Şimşek, sentetik bulaşık süngerlerinin yerine kullanılabilecek bir lif yapmış. Balık ağlarından! Şimdi "Balık ağları da sentetik iplikten yapılıyor," diyebilirsiniz. Doğrudur. Zaten burada amaç daha ziyade az tüketim/çok yeniden kullanım. Gülşen'le geçen yıl Antalya'da tanışmıştık. Tanıdık yüzlerin Zehirsiz Ev'e katkıda bulunduğunu görmek ne güzel!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir