Mini yazı dizimize devam ediyoruz. Önceki yazıları kaçırdıysanız:
Çamaşır Deterjanımızdaki En Kötü Maddeler: Giriş
Çamaşır Deterjanımızdaki En Kötü Maddeler 1: SLS, SLES ve ALS
Çamaşır Deterjanımızdaki En Kötü Maddeler 2: 1,4-Dioksan
Foto: Click Green
Sıradaki zararlı kimyasal, “kadınlaştıran kimyasal” olarak da bilinen [madde tag=”N” title=”nonilfenol etoksilat”] (NFE).
NFE, tıpkı [madde tag=”S” title=”SLS”] ve [madde tag=”S” title=”SLES”] gibi, çamaşır deterjanlarında kullanılan ucuz bir [madde tag=”S” title=”sürfaktan”]. Ancak vücudumuzda SLS ve SLES’den biraz farklı bir etki gösteriyor: Vücudumuz, bu kimyasalla, bir kadınlık hormonu olan östrojeni birbirinden ayırt edemiyor. Dolayısıyla endokrin sistemini bozucu bir etkisi var.
Laboratuvar ortamında östrojen hormonu uygulanan canlılarda böbrek ve karaciğer bozuklukları, testis küçülmesi ve sperm sayısında düşüş, büyüme ve metabolizma bozuklukları ve artan ölüm oranları gözlemlenmiş. Alabalıklarla yapılan bir deneydeyse, östrojen alan erkek alabalıkların dişi gibi davrandığı gözlemlenmiş.
Çamaşır deterjanlarında NFE kullanımı, Kanada ve Avrupa’da kısıtlanmış durumda. ABD’nin en büyük süpermarket zinciri WalMart bile, üreticilerinden NFE içermeyen ürünler sağlamalarını talep ediyor. Ne var ki, NFE’nin evsel deterjanlarda kullanımını durdurmak yetmiyor. NFE, her şeyden önce tekstil sanayiinde kullanılıyor. Pek çok dünyaca ünlü markanın Çin, Hindistan, Sri Lanka, Vietnam, Filipinler gibi ülkelerde ürettirdiği giysiler, NFE’ye bulanmış vaziyette mağazalardaki yerlerini alıyor.
Nonilfenol etoksilatlar bozuldukça, zehirli ve kolay çözünmeyen bir madde olan [madde tag=”N” title=”nonilfenol”] açığa çıkıyor.
Kaynak:
Dr. Mercola, Care2