Anasayfa / Anne-Çocuk / Çamaşır Deterjanımızdaki En Kötü Maddeler 1: SLS, SLES ve ALS

Çamaşır Deterjanımızdaki En Kötü Maddeler 1: SLS, SLES ve ALS

Foto: Qingdao Chongtian Import and Export Co., Ltd.

 

Çamaşır Deterjanımızdaki En Kötü Maddeler mini yazı dizisine devam ediyoruz. Bir önceki yazıda 4 temel madde grubundan söz etmiştik. İşte bunlardan ilki:

Sodyum Lauril Sülfat (SLS), Sodyum Lauret Sülfat (SLES) ve Amonyum Laurel Sülfat (ALS)

Sodyum lauril sülfat, [madde tag=”S” title=”sürfaktan”], [madde tag=”D” title=”deterjan”] ve emülgatör özellikleri olan bir kimyasal. Binlerce değişik temizlik ve kozmetik ürününde kullanılıyor. Hemen hemen tüm şampuanlarda, saç derisi bakım ürünlerinde, saç boyaları ve sarartıcılarında, diş macunlarında, vücut sabunlarında, makyaj temizleme sıvılarında, fondötenlerde, sıvı sabunlarda ve tabii ki çamaşır deterjanlarında bulunuyor.

SLS’nin hammaddesi aslında hindistancevizi; ancak bu, doğal olduğu anlamına gelmiyor. SLS’nin pek çok alternatif adı var. Ürün etiketlerinde aşağıdaki maddelerden herhangi biriyle karşılaştığınızda, içinde SLS bulunduğunu anlayabilirsiniz:

  • Sodyum dodesil sülfat
  • Sodyum tuzlu sülfürik asit
  • Monododesil ester sodyum tuzlu sülfürik asit
  • Akiposal SDS
  • Aquarex ME
  • Aquarex metil
  • A13-00356

Skin Deep Kozmetik Veritabanı’ndaki araştırmaların, SLS’yi şu etkilerle ilişkilendirdiğini görüyoruz:

  • Cildi, gözleri ve ciğerleri tahriş eder
  • İç organlara zarar verebilir
  • Ekosistem için zehirlidir

SLS cilt tarafından kolayca emilir ve birkaç gün vücuttan atılmaz. Çeşitli kimyasallarla tepkimeye girerek kanserojen olduğu bilinen nitrozaminlere dönüşebilir. Bu da, nitrattan kaçınmak için salam-sosis yemeyen bir kişinin vücuduna, bu tür şarküteri ürünlerini tüketen birinden daha fazla nitrat girmesine sebep olur.

SLS’ye benzeyen bir diğer bileşik, [madde tag=”S” title=”sodyum lauret sülfat (SLES)”]. Bu, aşırı kuvvetli olduğu için cildi çok kurutan SLS’nin yumuşatılmış hali. Ama ne pahasına? Laurethin sonundaki eth harfleri, etoksilasyon denen bir işlemden geçtiğini gösteriyor. Bu işlem sırasında içine eklenen ve bir hayli kanserojen olduğu bilinen etilen oksit, [madde tag=”A” title=”1,4-dioksan”] denen, yine kanserojen bir madde açığa çıkarıyor.

Bu madde de sıradaki yazının konusu.

Amonyum laurel sülfat (ALS) da köpük elde etmek için kullanılan bir bileşik. Çeşitli kozmetikler ve cilt temizleyicilerinde yaygın olarak kullanılıyor. ALS’nin taşıdığı riskler SLS’ninkilere çok benziyor.

Kaynak:
Dr. Mercola, Care2
Skin Deep Cosmetic Database
Walk in Beauty

Bu Yazı İlginizi Çekebilir

Sizden Gelenler: Ev Yapımı Bulaşık Lifi

Sahil şeridinde oturanlar soluğu hemen balıkçıların yanında alsın! Okuyucumuz Gülşen Dede Şimşek, sentetik bulaşık süngerlerinin yerine kullanılabilecek bir lif yapmış. Balık ağlarından! Şimdi "Balık ağları da sentetik iplikten yapılıyor," diyebilirsiniz. Doğrudur. Zaten burada amaç daha ziyade az tüketim/çok yeniden kullanım. Gülşen'le geçen yıl Antalya'da tanışmıştık. Tanıdık yüzlerin Zehirsiz Ev'e katkıda bulunduğunu görmek ne güzel!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir