1 Şubat 2014, Cumartesi günü İstanbul’da gerçekleşen 1. Paylaşım Ekonomisi Buluşması‘nda dinlediğimiz girişimleri tanıtmayı -uzun bir aradan sonra, nihayet- bitiriyorum…
Öncekiler burada, burada ve burada.
11- Yeryüzü Derneği
Dernek adına konuşan Hüseyin Varış, kent bahçeleri, permakültür tasarım kursu, ekoköy girişimi, topluluk destekli tarım, organik pazar gibi projelerini anlattı. Derneğin ayrıca her ay Maltepe Ekolojik Pazar’da tekrarlanan bir eşya takası etkinliği var. Bu etkinlikte kullanılamaz durumdaki elektronik eşyalar da toplanıyor.
12- Zumbara
Zumbara, Zaman Kumbarası anlamına geliyor. Bu platformda para yerine, zaman, yetenek, tecrübe değiş tokuş ediliyor. Türkiye’deki topluluk, zaman kumbarası kullanan toplulukların en büyüğü.
Siteye üye olduğunuzda size 5 saat veriliyor. Bu saatleri topluluk üyeleri tarafından sunulan istediğiniz bir hizmeti/yardımı almak için kullanabiliyorsunuz. Toplulukta hiyerarşi yok; herkesin 1 saati diğerininkine eşit. Daha sonra servis almaya devam edebilmek için sizin de topluluğa bir şey sunmanız gerekiyor. Bu, birisine satranç oynamayı öğretmek de olabilir, matkabınızı kapıp tablolarını asmak da, bir çocuğu parka götürmek de…
13- Eşya Kütüphanesi
Eşya Kütüphanesi’nin kurucuları Aysu ve Ayşe, dalış kulübünde tanışmışlar. Aysu, bu spora başlarken minimum malzeme satın aldığını, buna rağmen hiçbir kampta malzemesiz kalmadığını söylüyor. Eşya Kütüphanesi fikri buradan doğuyor. Amaç, her gün kullanılmayan eşyaların tekrar tekrar satın alınıp dolapta beklemesinin önüne geçmek; bunların mümkün olduğunca ödünç alınmasını/verilmesini sağlamak.
Gerçekten de site üzerinde en çok hobi eşyaları, alet-edevat, gelinlik, gece elbisesi gibi nadir kullanılan eşyalar ödünç alınıyor.
Siteye davetiye yoluyla üye olunuyor. Eğer siteye üye bir arkadaşınız yoksa, sizi kendileriyle tanışmaya davet ediyorlar. Üye olduktan sonra, paylaşacağınız eşyaları listeliyorsunuz. Eşyalarınız sistem aracılığıyla ödünç isteniyor; kullanıldıktan sonra da size geri dönüyor.
14- Ekolojik Gezgin
Ekolojik Gezgin’in adı Rüzgar Yolgezer. İsmin güzelliğine bakar mısınız?
Hedefi, paylaşarak Avrupa seyahati yapmak. “Parasız, etsiz ve benzinsiz bi deney” diyor Rüzgâr buna. Daha yavaş bir dünya için, doğaya sıfır etki bırakarak, fosil yakıt kullanmadan, bisiklet ve kanoyla 13.000 km. yol yapacak. Türkiye Vegan ve Vejetaryen Derneği’nin desteğini de alan Rüzgar, yol boyunca kullanacağı eşyaları -bisiklet dahil- ödünç alarak gerçekleştirecek bu seyahati. Sizden de destek bekliyor. Nasıl mı?
- Sosyal medyada duyuru yapabilir,
- İhtiyaç listesine göz atabilir,
- Yetenek bağışlayabilir (belgesel, çeviri, site tasarımı alanında),
- İletişim desteği verebilirsiniz (rotası üzerinde konaklayacak yer, kişi bilgileri vs.)
Yukarıdakilere benzer bir girişim http://www.bizimmahalle.net var.