Ana Sayfa » Uçucu ve Sabit Yağlar

Uçucu ve Sabit Yağlar

Adaçayı (Acı Elma) Yağı: Uçucu yağ. Antiseptiktir. İçindeki bazı bileşenler yüksek miktarda kullanıldığında zehirlidir. Hoş bir tadı ve kokusu vardır. Ağız ve boğaz enfeksiyonlarında suyun içine damlatılarak gargara olarak kullanılabilir. Bebeklerde karın bölgesine masaj yapıldığında gaz sancılarını azaltabilir. Hamile kadınlarda düşüğe neden olabildiğini gösteren araştırmalar vardır.

Badem Yağı: Sabit yağ. Cilt bakım ürünlerinde (kremlerde, losyonlarda, masaj yağlarında) yaygın olarak kullanılır. Cildi ve saçları besler, derideki çatlakları onarır. Hamile ve bebek ürünlerinde güvenle kullanılabilir. Biyobirikimli değildir; çevreye zarar vermez.

Çam Terebentin Yağı: Uçucu yağ. Bire bir badem yağıyla karıştırılıp saç diplerine uygulandığında kepeği gidermeye yardımcı olur. Bu karışım, avuca sıkılan şampuanın içine de eklenebilir.

Çay Ağacı Yağı: Uçucu yağ. Antiseptik. Avusturalya’nın doğu sahillerinde yetişen çay ağacının (Melaleuca Alternifolia) yapraklarından elde edilir. Hint defnesi yağı olarak da anılır. Keskin bir kokusu vardır. Çay bitkisinin (Camellia Sinensis) yağıyla karıştırılmamalıdır. Aborijinler, çay ağacı yaprağının suda kaynatılıp içildiğinde boğaz ağrılarını geçirdiğini, macun haline getirilip yaralara uygulandığında mikrop kapmayı önlediğini keşfetmiştir. Daha sonra yapılan klinik araştırmalar, çay ağacı yağında 98 ayrı bileşen olduğunu; bunlardan biri olan terpinen-4-ol bileşeninin antimikrobiyal özellik taşıdığını; diğer bileşenlerin de çay ağacı yağına antivirütik ve antifungal (mantar önleyici) özellikler verdiğini kanıtlamıştır. Yaygın bir bit ilacı olan permetrinden daha iyi sonuç verdiği; benzer şekilde, %5 derişiklikte uygulanan çay ağacı yağının, sivilcelerin giderilmesinde yaygın kullanımı olan benzoyil peroksitten daha etkili olduğu bulunmuştur. Antimikrobiyal ve antifungal özellikleriyle etkili bir cilt temizleyici olduğu için pek çok kozmetik üründe bulunur. Şampuanlara eklendiğinde, kepeğe yol açan Malassezia Furfur mantarını yok ederek kepek oluşumunu önler. Bazı araştırmalar, çay ağacı yağının su çiçeği virüsüne karşı etkili olduğunu ve yine aynı virüsün yol açtığı uçuklara ve zona hastalığına da iyi geldiğini göstermiştir. Yüksek dozlarda zehirlidir.

Hindistancevizi Yağı: Sabit yağ. Hindistancevizinin kabuğundan veya meyvesinden elde edilir. 24,5 derecenin altında katılaşır. Yüksek oranda laurik asit içerir. Bu asit, insan vücudunda monolaurin adıyla bilinen bir yağa dönüşür. Monolaurin, anne sütünden başka bir yerde doğal olarak bulunmaz. Gıda sektörünün dışında, kozmetik ve sanayi uygulamaları bulunur. Cilde uygulandığında besleyici ve nemlendirici etkisi vardır. Hafif bir antiseptiktir.  Saç maskesi olarak kullanıldığında saçlarda protein kaybını, kepeklenmeyi ve saç dökülmesini önler. Masaj yağları için iyi bir bazdır. Cildi yumuşatır ve nem kaybını engeller. Sanayide, yakıt, biyodizel hammaddesi, gaz lambası yağı ve kokomidopropil betain, kokamid MEA ve kokamid DEA gibi sürfaktanların imalatında kullanılır.

Hint Defnesi Yağı: Bkz. Çay Ağacı Yağı.

Kayısı Çekirdeği Yağı: Hafif bir yağdır. Vücut peeling ürünlerinde, dudak balmlarında kullanılabilir.

Lavanta Yağı: Uçucu yağ. Lavanta bitkisinin çiçeğinden elde edilen bir uçucu yağdır. Etkin maddelerinin arasında linalol ve linalil asetat bulunur. Uzun süredir parfümlerde ve aromaterapide kullanılmıştır. Stres ve kaygıyı azaltır, rahatlama sağlar. Almanya’da lavanta yağı içeren kapsüllerin, kaygı bozukluğu (anksiyete) tedavisinde kullanılması sağlık bakanlığınca onaylanmış, bu amaçla Lasea (Silexan) ticari isimleriyle söz konusu kapsüllerin satışı başlamıştır. Antibakteriyel özelliği nedeniyle ev yapımı temizlik ürünlerinde sıkça kullanılır. Lavanta yağının buharının solunması veya seyreltilerek cilde sürülmesi, stres kaynaklı baş ağrısını hafifletir. Sıcak suya eklenerek yine buharının solunması, akciğer enfeksiyonlarına ve öksürüğe de iyi gelir. Cilde genel olarak uygulandığında, sivrisinekleri kovar. Alternatif tıpta antiseptik ve ağrı giderici olarak yaygın olarak kullanılır. Ayrıca, güneş yanığı da dahil olmak üzere, hafif yanıkların ve böcek ısırıklarının tedavisinde kullanılır. Lavanta yağı saç bitinin öldürülmesinde de etkilidir.

Nane Yağı: Uçucu yağ. Dekonjestandır. Mide ağrısını gidermek için suya birkaç damla damlatılıp içilebilir. Baş ağrısını gidermek için birkaç damlasıyla şakaklara masaj yapılabilir. Diş macunlarında, ağız çalkalama sıvılarında kuvvetli kokusundan ve tadından yararlanılabilir. Eşek arısı, karınca ve hamamböceği gibi bazı böceklere karşı etkilidir. Kozmetiklerde ve parfümlerde kullanılır.

Susam Yağı: Sabit yağ. Soğuk presle, yapısı bozulmadan elde edildiği takdirde güneşe karşı etkili bir koruyucudur (SPF 45’e denk). Omega 9 bakımından zengindir.

Zeytinyağı: Sabit yağ. Polifenol antioksidanlardan zengindir. Cilt tarafından emilimi yavaştır. Yüksek nem tutma ve deriye esneklik kazandırma özelliği vardır. Bu nedenle hamilelik gibi hızlı kilo alıp verilen dönemlerde etkilidir. Ayakkabı ve mobilya cilası olarak da kullanılabilir. Makyaj temizler, vücuda bulaşan boyayı çıkarabilir.