Healthy Child Healthy World blogundan, bebeğinizin cildini korumak için 5 öneri:
1. Kuvvetli kimyasallardan uzak durun
Yetişkinlere yönelik ürünler, bebeğinizin cildine zarar verebilecek kuvvetli kimyasallar ve parfümler içerebilir. Bunların arasında [madde tag=”P” title=”parabenler”], [madde tag=”F” title=”ftalatlar”], [madde tag=”B” title=”boyalar”], [madde tag=”T” title=”triklozan”] ve [madde tag=”F” title=”formaldehit”] içeren koruyucular bulunur. Bebeğiniz için, bebeklere özel ürünleri kullanmakta fayda var – tabii bunların hepsinin masum olmadığını akıldan çıkarmadan.
2. Güneşle çok sıkı fıkı olmayın
Bebek cildi güneşe karşı çok hassastır. Ama güneşten koruyucu ürünlere karşı da hassastır. Altı aydan küçük bebekleri giydirerek, şapka kullanarak ve gölgede tutarak güneşten koruyun. Biraz daha büyük bebeklerde, sadece açıkta kalan vücut bölgelerine azıcık güneş kremi sürüp, sonradan yıkayın. Bebeğinize güneş ürünleri seçerken Good Guide ve EWG Güneş Kremi Rehberi iyi birer kaynak.
3. Parfümsüzü seçin
Bebek losyonlarındaki, şampuanlarındaki, kremlerindeki ve pudralarındaki parfümler, bebeğinizin cildine uygun olmayan kuvvetli kimyasallar içerir. Kokuyu sabitleyen ve emilimini artıran [madde tag=”F” title=”ftalatlar”], cilt yoluyla kana karışır. 2008’de yapılan bir araştırmada, henüz bebek losyonu, şampuanı veya pudrası uygulanmış bebeklerin idrarlarında diğer bebeklerden daha fazla ftalat olduğu bulunmuştur.
4. Talk pudrasına hayır deyin
Talk tanecikleri asbest lifleriyle benzer özellikte. Talkın akciğer ve yumurtalık kanserine yol açtığı biliniyor.
5. Çamaşırı nazik deterjanlarla yıkayın
Bebeğinizin cildi, kendi giysileri kadar sizin üzerinizdeki giysilerle de temas ediyor. Bütün ailenizin çamaşırını geride kimyasal kalıntıları bırakmayan deterjanlarla yıkayın.
Bebeğiniz için cilt bakım ürünleri alırken içerik etiketlerine göz atmayı ihmal etmeyin. Aşağıdaki maddelerden herhangi birini içeren ürünleri satın almayın.
- [madde tag=”P” title=”Parabenler”] & [madde tag=”F” title=”Ftalatlar”]
- [madde tag=”D” title=”DMDM Hydantoin”]
- [madde tag=”P” title=”Parfüm”] (parfum, perfume, fragrance, aroma)
- [madde tag=”T” title=”Triklozan”]
- [madde tag=”S” title=”Sodyum Lauret (SLES)/Lauril Sülfat (SLS)”]
- [madde tag=”F” title=”Formaldehit”]/[madde tag=”Q” title=”Quaternium-15″]
- [madde tag=”B” title=”Boyalar”] (Cl, FD&C, D&C)
- [madde tag=”P” title=”PEG (Polietilen Glikol) & Propilen Glikol”]
- [madde tag=”T” title=”Talk”]
- DEA (Dietanolamin), MEA (Monoetanolamin), TEA (Trietanolamin)
Ne yazık ki “bitkisel” olduğu iddia edilen her şeye güvenmemek gerekiyor. Ürünün içinde gerçekten bitki özleri olabilir, ama bu diğer maddelerin masum olduğu anlamına gelmez. Sizin gönderdiğiniz içerik listesinde telaffuz edilemez pek çok madde var. Aqua su, chamomille papatya… Gerisi maalesef sentetik maddeler. Ve bir de tabii hep kaçınmaya çalıştığımız fragrance (parfüm) var. Bir de maalesef içinde “eth” harfleri bulunan maddeler, ürünün içinde kanserojen madde olabileceğinin bir işareti…