Anasayfa / Anne-Çocuk / alt bakımı / Tek Kullanımlık Bebek Bezlerindeki Kimyasallar

Tek Kullanımlık Bebek Bezlerindeki Kimyasallar

Yıka-ütüle kullanılan pamuklu bebek bezlerini hatırlar mısınız? Biz hayal meyal hatırlıyoruz. O vakitler bebeklerin iki-üç saatte bir kirlettiği bezleri yıkayıp kurutmak, bunun en az iki katı zaman ve bel büken bir ameliye gerektiriyordu. Bu anlamda, tek kullanımlık bebek bezleri annelerin yaşam kalitesini kat kat artırdı. Ama ne pahasına?

Hep merak ediyorduk bebek bezlerinin ne tür kimyasallar içerdiğini. Bunun cevabını araştırmaya fırsat olmadan bizim bebekler bezden çıktı. Ama merakımız baki kaldı. İşte bebek bezlerinde bulunması muhtemel kimyasallar ve sağlık üzerindeki etkileri…

bezli_bebek

Foto: Rachel Hutton

Dioksinler

Bebek bezleri genellikle [madde tag=”K” title=”klor”]la ağartılıyor. Bu işlemin bir yan ürünü, [madde tag=”D” title=”dioksin”] grubu kimyasallar. Dioksinler, insan yapısı kimyasallar arasında en zehirli olanlardan. ABD Çevre Korumu Kurumu (Environmental Protection Agency) bu kimyasalları güçlü kanserojenler olarak sınıflandırmış. Dünya Sağlık Örgütü’nün (World Health Organization) bulgularına göreyse dioksinler karaciğer fonksiyonlarını etkileyebilir, bağışıklık, sinir ve hormon sistemini tahrip edebilir.

Sodyum poliakrilat

[madde tag=”S” title=”Sodyum poliakrilat”], bebek bezine emicilik kazandıran kimyasal. İdrarı çok etkili biçimde emiyor ve “bezin içine hapsediyor,” ama bu esnada sıvılar aracılığıyla bebeğin cildine de temas ediyor. Bu kimyasalın alerjiye ve solunum sorunlarına yol açtığını gösteren bulgular var. Bir süre öncesine kadar kadın tamponlarında da kullanılan kimyasal, ölüme yol açabilen toksik şok tehlikesi nedeniyle söz konusu ürünlerden çıkartılmış. Ancak bebek bezlerinde hâlâ kullanılıyor.

Tribütiltin (TBT)

Tribütiltin, denizcilikte “zehirli boya” olarak bilinen ve deniz canlılarının geminin altına yapışmasını engelleyen zehirli bir kimyasal. Kalıcı ve biyobirikimli olduğundan hem deniz canlılarının, hem de bunları tüketen insanların vücutlarında birikiyor. Amerikan Biyoloji Bilimleri Enstitüsü’nün (American Institute of Biological Sciences) bulgularına göre, insanlarda yağ hücrelerinin büyümesine ve obeziteye yol açabiliyor.

Uçucu organik bileşenler (VOC)

Tek kullanımlık bebek bezleri sıklıkla ‘uçucu organik bileşenler’ olarak bilinen kimyasallar içeriyor. Aralarında [madde tag=”E” title=”etil benzen”], [madde tag=”T” title=”tolyen”], [madde tag=”K” title=”ksilen”] ve dipenten gibi zararlı maddelerin bulunduğu bu kimyasal grubu, duyu organlarını ve sindirim sistemini tahriş edebiliyor; karaciğeri, böbrekleri ve merkezi sinir sitemini tahrip edebiliyor ve kansere yol açabiliyor.

Diğer kimyasallar

Bebek bezlerinde bulunan diğer kimyasallar arasında, [madde tag=”B” title=”boya”]lar, [madde tag=”P” title=”parfüm”] maddeleri ve plastikler var. Bunların içinde, hormon bozucu [madde tag=”F” title=”ftalat”]lar ve kelimenin tam anlamıyla “ne idüğü belirsiz” kimyasallar var. Çünkü ticari sır kabul edilen parfümlerin içeriklerinin açıklanması gerekmiyor. Bunların çoğu, 3000′den fazla sentetik koku maddesinin içinden seçilen kombinasyonlarla yapılıyor. Petrol türevi kokular, alerjilere, baş ağrısı ve baş dönmesine yol açabiliyor; solunum yollarını tahriş edebiliyor.

Kumaş bebek bezlerine mi dönsek? Erken tuvalet eğitimini mi denesek, ne yapsak?

Kaynak:
Noreen Kassem, Livestrong.com

Bu Yazı İlginizi Çekebilir

Bebe Şampuanları Artık Daha Güvenli (mi?)

Zehirsiz Ev’de felaket tellallığı yapmaktan hoşlanmıyoruz, biliyorsunuz. Gündelik hayatımızdaki zehirli maddelerden arınırken “balatayı sıyırmamaya” özen gösteriyoruz. Şiarımız, “takıntı yapmadan, paniğe kapılmadan.” Ama bazı maddeler var ki, “Benden uzak dur!” diye adeta bağırıyor. Formaldehit, bu maddelerden biri. Biyoloji laboratuvarlarında bulunmuş olanlar, organik dokuların, organ parçalarının saklandığı bu keskin kokulu, sarımsı sıvıya aşinadır. Buharı solunduğunda burun mukozasını tahriş eder. Öyle zehirlidir ki, sadece cilt temasıyla bile kana karışabilir. Uzun süre maruz kalındığında egzema ve alerjik tepkilere yol açabilir. Ayrıca kanserojen olduğu kanıtlanmıştır. En çok da lösemiye yol açar. Formaldehitin yakın zamana kadar dünyanın en çok satan çocuk şampuanlarından birinde bulunduğunu biliyor muydunuz?

4 yorumlar

  1. gülşen dede şimşek

    Yıkanabilir bebek bezleri kullanabilirsiniz.. Ben öyle yapıyorum hazır bezlerden çokta zahmetli değiller üstelik..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
    • Bendr kullanmaya istiyorum bebeğim için nasıl hazırlanıyor? Nasılsın yapabiliim?

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 2 votes)
  2. yıkanabilir bebek bezi kullanımı rahat olduğu kadar dikimi de bir o kadar kolay.bu yazınızı iznilizle bebek bezi dikimini gösterdiğim blogumda yayınlamak isterim. http://www.bayterekblog.wordpress.com

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  3. MERYEM KILINÇARSLAN

    Yıkanabilir bebek bezi kullanıyorum ve içim rahat

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir