Bizim oğlanların gittiği anaokulunda oyun hamurunu öğretmenler yapıyor. Bunu fark ettiğim zaman ne kadar sevinmiş olduğumu tahmin edersiniz…
Ne zamandır bu tarifi vermek vardı aklımda. Sevgili arkadaşımız Hakan Erturan benden önce davranıp kendi tarifini gönderdi. Meğer ne kadar basitmiş!
Malzemeler:
- 3 ölçü un (biz ölçü olarak resimde görülen ufak shot bardağını kullandık)
- 1,5 ölçü tuz
- 3 ölçü su
- 1/10 ölçü krem tartar (pastacılıkta da kullanılan kıvam artırıcı madde; aktarlarda, pasta malzemesi satan yerlerde bulunuyor)
- 1/5 ölçü zeytinyağı
- Toz gıda boyası (isteğe bağlı)
Hazırlanış:
- Gıda boyası hariç tüm malzemeleri bir kaba koyup, sürekli karıştırarak hafif ateşte pişirin. (Tek renk yapacaksanız boyayı en başta ekleyebilirsiniz.)
- Kıvamlanmaya başladığında ateşten alıp, gerekirse birkaç parçaya ayırarak, her bir parçaya istediğiniz renkte çok az miktarda gıda boyası katın (biz ilk denemeyi boyasız yaptık).
- El değecek sıcaklığa indiğinde yaklaşık 2-3 dakika süreyle yoğurarak oyun hamuru kıvamına getirin.
Kullandığımız ölçüyle, 280 gr.lık hamur elde etmişiz. Bu miktar, iki adet oyun hamuru kutusunu doldurdu.
- Tadının çok kötü olması bir yana, malzemelerin tamamı gıdalarda kullanılan maddeler olduğundan yenilmesinde, yanlışlıkla yutulmasında sakınca yoktur.
- Hakan, beyler için altın değerinde bir tavsiye vermiş: Hazırlanışı sırasında etrafa sıçrayabilecek malzemeler ve kapların temizliği gibi konular nedeniyle, evin hanımı değilseniz doğru araç-gereç için kendisine danışınız. (Şaka bir yana, biz deneyince gördük ki çok da ciddi bir pislik söz konusu değil; korkmayın!)
- Kendi pişirme yönteminize ve istediğiniz kıvama göre özellikle krem tartar ve yağ miktarlarını tecrübenizle ayarlayabilirsiniz.
- Naylona sarılı olarak veya hava almayan kaplarda 2-3 ay kadar kurumadan saklanabilir.
Bu sümüklü arkadaş da bizim büyük oğlanın (yaş 6) ev yapımı oyun hamuruyla ilk denemesi…
Sizden Gelenler: Ev Yapımı Oyun Hamuru Tarifi,
“Kullanması çocuk oyuncağı – 5 puan”
🙂
krem tartar yerine limon suyu da kullanılıyormuş diye duydum..
doğrumudur?
Ben denemedim. Denerseniz sonuçları sizden duyalım!
2-3 ay dayanır demişiz, ama bizim yaptığımız hamur, aradan bir sene geçtiği halde hâlâ sağlam!