Anasayfa / Anne-Çocuk / Oyuncak Seçimi Çocuk Oyuncağı Değil

Oyuncak Seçimi Çocuk Oyuncağı Değil

Oyun deyip geçmeyelim. Oyun oynamak çocukların en önemli işi. Güvenli oyuncak seçmekse bugün ebeveynlerin en önemli işlerinden biri. Çünkü artık küçük parçaların yarattığı boğulma riskinden fazlasını düşünmek zorundayız.

Healthy Child Healthy World, çocuklarımızın oyuncak dolaplarını hem kendileri hem de gezegenimiz için daha sağlıklı hale getirmek için yapabileceklerimizi listelemiş. Ben de naçizane birkaç fikrimi ekledim:

1. Doğalı seçin: Masif ahşap (cilasız veya zehirsiz cilalı/boyalı) ve organik tekstil (pamuk, yün, keçe) gibi doğal malzemelerden yapılmış oyuncakları tercih edin.

kumas-oyuncak

Foto: Dolly and Paws, Etsy.com

 

2. Alışverişi azaltın: Az oyuncak alın (hatta hiç almasanız bile büyük olasılıkla hediye gelenler yetip de artacaktır). Çocuklar yeni bir oyuncakla oynama heveslerini çabuk kaybediyorlar. Sürekli yeni oyuncak almak yerine, mevcut oyuncaklardan bir kısmını gözlerden uzak bir yere kaldırın. Birkaç haftada bir onları ortaya çıkarıp, çocuğunuzun artık görmekten, oynamaktan bıktıklarını kaldırın.

3. Yeni işlevler verin: Halihazırda elinizde bulunan nesneler oyuncak olarak da kullanılabilir mi? Çocuğunuz boş bir kutuyla veya paslanmaz çelik kâselerle saatlerce oynayabilir.

4. Dayanıklı olanı seçin: Fiyatları biraz daha yüksek olsa da kaliteli oyuncaklar alın. Hemen kırılıp dökülmeyen bu oyuncaklar sonradan daha küçük çocuklara devredilebilir; hatta satılabilir.

5. Etiketleri okuyun: Oyuncağı satın almadan önce “Malzemesi ne? Nerede yapılmış?” gibi soruları sorun. Aynı şey, evcil hayvan oyuncakları için de geçerli.

6. Yerli olanı seçin: Yerli olanı alarak, sera gazı salınımının azaltılmasına katkıda bulunun. Eğer mutlaka ithal oyuncak satın alacaksanız, Avrupa, Kanada veya Japonya menşeili olanları tercih edin. Buralarda oyuncak güvenliğiyle ilgili düzenlemeler daha sıkı.

7. Açık uçlu oyuncaklardan yana olun: Yaratıcılığı teşvik eden, farklı tür oyunlarda kullanılabilen oyuncaklar seçin. Tahta küpler, renkli eşarplar, yuvarlak taşlar, hatta mukavva kutular, sayısız yaratıcı oyunda kullanılabilecek eğlenceli ve güvenli oyuncaklardan bazıları. Çocuğunuz belli bir yaşa gelip arkadaşlarıyla sosyalleşmeye başladıktan sonra bazı akımların önüne geçemeyebilirsiniz. Yine de bir şey yapmayan ve tek varoluş sebebi çocukların koleksiyon yapmasını sağlamak olan oyuncaklardan becerebildiğinizce uzak durun. Bizim evde şu anda kaç tane Monsuno olduğunu bilmiyorum.  (Çöps denen şeyleri duydunuz mu? Oyuncak çöp kutularına koymak üzere plastik çöpler biriktiriyorsunuz!)

ahsap-oyuncak
Foto: Woodenful Toys, Etsy.com

8. Ucuz takılardan ve çocuk kozmetiklerinden kaçının: Çocuklar giyinip süslenmeye, başka kılıklara girmeye bayılırlar. Ucuz takılar, yüksek kurşun seviyelerine sahip olabilir. Çocuk kozmetiklerindeyse çeşitli şüpheli maddeler bulunur.

9. Plastikten vazgeçin: Bu günümüzde neredeyse imkânsız gibi gelebilir, ama elinizden geleni yapın. Plastik alacaksanız, diğerlerinden daha güvenli olan 2, 4 ve 5 numara plastikleri seçin. Bu numaralar genellikler ürünün altında yazar. Plastiğin numarası yazmıyorsa üreticisiyle temas kurun.

10. Eğlenin! Oyun demek, hangi oyuncaklara sahip olduğunuzdan çok elinizdekilerle ne yaptığınızla ilgili. Etrafı dağıtmaktan, kirlenmekten çekinmeyin. Birlikte iyi vakit geçirmeye bakın.

 

Bu Yazı İlginizi Çekebilir

Ne Nasıl Yapılıyor: Tükettiğimiz Kaynaklar Üzerine Bir Kitap

Bana "uzman" dendikçe ısrarla vurgulamak zorunda kalıyorum, "Ne çevre mühendisiyim, ne kimyacıyım; kendi halinde bir kitap çevirmeniyim," diye. Zararlı kimyasalları hayatımdan eksiltme maceramın yanı sıra çeviri maceram da devam ediyor. İnsanın ilgi alanıyla işi birleşinceyse tadından yenmiyor. Redhouse Kidz'den en son çıkan çevirimin adı, Ne Nasıl Yapılıyor: Her Gün Kullandığımız Şeylerin Öyküsü.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir