Anasayfa / Anne-Çocuk / Prof. Dr. Kıvçak: Her Papatyanın Çayı İçilmez

Prof. Dr. Kıvçak: Her Papatyanın Çayı İçilmez

Foto: Martin Dimitrov

Bundan beş yıl önce, ilk bebeğimizin gaz sancılarına ve uykusuzluğuna umutsuzca çare ararken -ve her kafadan bir ses çıkarken- elbette papatya çayının da adı geçmişti. Çocuk doktorumuzun bu konudaki tavrıysa kesindi: “Bitki çaylarının bebek beslenmesinde yeri yoktur.”

ntvmsnbc‘nin haberi bu katı cümleye açıklık getiriyor…

Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi (İlaç Bilimi) Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bijen Kıvçak, masum bir bitki gibi görünen papatyanın bilinçsizce kullanıldığı takdirde faydadan çok zarar getirdiğini söylemiş.

Kıvçak’a göre, papatyanın 180 çeşidi varmış ve bunlardan bazıları böcek ilacı yapımında bile kullanılıyormuş. Türkiye’de ilaç zehirlenme danışma merkezlerine gelen vakaların başında papatya zehirlenmesi geliyormuş. Papatyanın beklenmedik etkileri konusunda en çok şikâyet de pediyatristlerden geliyormuş. Bunun nedeniyse, hazmı kolaylaştırıcı ve gaz söktürücü özelliği nedeniyle papatyanın özellikle bebeklerde yaygın kullanılmasıymış.

Kıvçak: “Tıbbi amaçlı kullanılan papatya mutlaka eczanelerden alınmalı. Çünkü bu bitkileri toplayan kişiler de bitki uzmanları olmalı. Papatyanın toplanma zamanı, toplanma yeri, kurutulması çok önemli.”

Bu Yazı İlginizi Çekebilir

Ne Nasıl Yapılıyor: Tükettiğimiz Kaynaklar Üzerine Bir Kitap

Bana "uzman" dendikçe ısrarla vurgulamak zorunda kalıyorum, "Ne çevre mühendisiyim, ne kimyacıyım; kendi halinde bir kitap çevirmeniyim," diye. Zararlı kimyasalları hayatımdan eksiltme maceramın yanı sıra çeviri maceram da devam ediyor. İnsanın ilgi alanıyla işi birleşinceyse tadından yenmiyor. Redhouse Kidz'den en son çıkan çevirimin adı, Ne Nasıl Yapılıyor: Her Gün Kullandığımız Şeylerin Öyküsü.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir