Anasayfa / Anne-Çocuk / Bebek Parfümü

Bebek Parfümü

Bilmem farkında mısınız, bir süredir yeni bir ürün kategorisi var. Biz her şeyin, özellikle de bebek ürünlerinin “parfümlü”süne karşı çıkaduralım, bebekler için özel olarak üretilmiş parfümler çıktı piyasaya.

İlk önce markette, bebek bezlerinin olduğu bölümde dikkatimi çekmişti: Bebek kolonyası diye bir şey vardı. Üstelik, bu gerçek bir ihtiyaçmış da tüketicinin seçenekleri çeşitlendirilmek istenmiş gibi, Dalin’in 10 ayrı koku seçeneği vardı. “Cık cık cık,” yaparak yürüyüp geçmiştim. Diyelim ki bu sentetik kokuların cilde, solunum yollarına, hormonlara ne yaptığından habersizdik, insan bebek kokusu gibi eşsiz bir şeyi neden bu suni kokularla bastırmak istesindi ki?

Derken Zara’nın çocuk reyonunda, kızlar ve erkekler için olmak üzere iki ayrı çocuk parfümü satıldığını fark ettim. Sonradan bir tane de bebekler için olduğunu öğrendim.

Anladım ki, pek çok şeyde olduğu gibi bebek bakımında da minimalist bir yaklaşım içinde olduğumuz için bu trendi kaçırmışız… Meğer çocuk parfümü piyasası almış yürümüş de haberimiz yokmuş. “En İyi 10 Bebek ve Çocuk Parfümü” başlıklı yazılar bile yazılmış… Hem de 2010’da.

Son olarak, Dolce & Gabbana, piyasaya “bebeğin teninden, nefesinden ve ilk gülüşünden ilham alan” alkolsüz bir parfüm -pardon, şişesi 44 dolara “scented water” (kokulu su)- süreceğini açıkladı.

bebek-parfumu

Stefano Gabbana’nın Instagram’a koyduğu fotoğraf

Modacılar çıldırmış olmalı. Neden mi? Environmental Working Group ve Safe Cosmetics Action Network‘e göre şöyle:

  • Hepimiz gibi bebekler de her gün gıda, su, kişisel bakım ürünleri, giysiler ve hatta oyuncaklar yoluyla çok çeşitli kimyasallara maruz kalıyor. Bu kimyasalların büyük bir kısmının güvenli olup olmadığı araştırılmamış bile. Bir kısmınınsa ciddi rahatsızlıklarla bağlantısı olduğu biliniyor. Bebeğin hayatına neden yeni bir kimyasal kaynağı ekleyelim?
  • Parfüm ve kolonya gibi ürünler, ticari sır olduğu için asla tüketiciye açıklanmayan doğal ve sentetik koku kokteyllerinden oluşuyor. Doğal koku maddelerinin masum olduğu sanılmasın; bunlar da ciddi alerjik tepkilere neden olabiliyor. Avrupa Birliği’nde en çok sorun yaratan 26 parfüm maddesinin etiketlerde belirtilmesi zorunlu. Diğer ülkeler de en kısa zamanda bu uygulamaya geçmeli…
  • Hormonları taklit eden kimyasallarla erken yaşta tanışmak kızlarda erken ergenliğe; ilerleyen yaşlardaysa meme kanseri riskinde artışa ve kısırlığa yol açabiliyor.
  • Bebek ve çocuk beyni, zehirli kimyasallara karşı yetişkin beyninden daha savunmasız. Ayrıca, hayatlarının en hızlı büyüme evresinde olan bebeklerin sağlıklı gelişimi çok hassas hormon dengelerine bağlı. Hormonlardaki ufak değişikliklerin bile geri dönülmez sonuçları olabilir.

 

Bu Yazı İlginizi Çekebilir

Ne Nasıl Yapılıyor: Tükettiğimiz Kaynaklar Üzerine Bir Kitap

Bana "uzman" dendikçe ısrarla vurgulamak zorunda kalıyorum, "Ne çevre mühendisiyim, ne kimyacıyım; kendi halinde bir kitap çevirmeniyim," diye. Zararlı kimyasalları hayatımdan eksiltme maceramın yanı sıra çeviri maceram da devam ediyor. İnsanın ilgi alanıyla işi birleşinceyse tadından yenmiyor. Redhouse Kidz'den en son çıkan çevirimin adı, Ne Nasıl Yapılıyor: Her Gün Kullandığımız Şeylerin Öyküsü.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir